Tulpina africană de coronavirus, identificată în România. INSP: Este vorba despre o persoană din Bucureşti şi un cetăţean turc din Argeş

Tulpina africană de coronavirus a ajuns şi în România. Aceasta a fost identificată la două probe dintr-un lot de 93 analizate de Medlife. Este vorba despre două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de Covid-19, una din Bucureşti, alta din Piteşti. În acelaşi lot au fost indentificate şi 72 de probe care conțin tulpina britanică.
Alina Andrei
05 mart. 2021, 10:49
Tulpina africană de coronavirus, identificată în România. INSP: Este vorba despre o persoană din Bucureşti şi un cetăţean turc din Argeş

Tulpina africană de coronavirus a fost identificată şi în România. Dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică, conform unui comunicat MedLife.

Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.

„Primul caz este o persoană de sex feminin, din Mun București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.

Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, într-un comunicat de presă.

Totodată, în acelaşi lot specialiștii MedLife au identificat încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7., ceea ce înseamnă o prevalență de 77%. Prevalența pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puțin de 2 luni, mai precizează Medlife.

În privinţa cazurilor de infectare cu tulpina britanică de coronavirus, acestea provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Alexandria – 1 pacient.

Numărul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 272 în România dintre care nu mai puțin de 151 au fost identificate de specialistii MedLife, restul fiind detectate de instituțiile publice.

 

Ce se ştie despre tulpina africană de coronavirus

Maria Van Kerkhove, coordonatoarea departamentului din cadrul OMS însărcinat cu gestionarea pandemiei de COVID-19, a declarat că nu au fost găsite dovezi care să ateste faptul că tulpina africană de coronavirus ar provoca mai multe decese decât alte tulpini.

Nu există, de asemenea, indicii că tulpina africană de coronavirus ar provoca un număr mai mare de cazuri grave decât celelalte mutaţii.

Citeşte şi: Coronavirus. Tulpina din Brazilia reinfectează 60% din persoanele care au avut boala

„A fost într-adevăr identificată o creştere a capacităţii de contagiere, similară celei remarcate la varianta din Marea Briranie”, a admis Van Kerkhove.

Un alt aspect remarcat de OMS este acela că vaccinurile anti-COVID-19 ale unor producători ca Johnson & Johnson, Novavax şi AstraZeneca au o eficacitate mai mare împotriva aceste variante, detectată, potrivit organizaţiei, în aproape 50 de ţări.

Citeşte şi: Emilian Popovici, avertismentul care le dă fiori românilor: „Tulpina britanică ar putea să devină dominantă”

Directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS, Kate O’Brien, a precizat că un test clinic realizat cu vaccinul de la AstraZeneca în perioada de circulaţie a acestei variante s-a desfăşurat pe un număr redus de pacienţi şi nicio persoană nu a dezvoltat forme grave de COVID-19.

„Acest lucru este important, pentru că ceea ce vedem este că toate vaccinurile sunt mai eficiente la persoanele care prezintă un risc sever”, a spus O’Brien.

Experţii au subliniat că, în pofida diferenţelor dintre această variantă şi celelalte tulpini, Africa de Sud a demonstrat că pandemia poate fi controlată prin adoptarea unor măsuri de sănătate publică adecvate.

 

200 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie depistate în România

Două sute de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie au fost depistate până marţi, 2 martie, în România. Anunţul a fost făcut de Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Potrivit directorului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, în urma analizelor de laborator realizate la nivel naţional până marţi, 2 martie,  200 dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 au fost infectaţi cu tulpina din Marea Britanie.

„Până astăzi avem înregistrate în ţara noastră 200 de astfel de tulpini”, a declarat Adriana Pistol marţi, într-o conferinţă de presă.

Întrebată de jurnalişti dacă au mai fost depistaţi copii printre pacienţii la care s-a izolat tulpina din Marea Britanie, Pistol a răspuns:”Nu ştiu să mai fie alţi copii la acest moment”.

 

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Mărire uriaşă a impozitului pe câştiguri la pariuri! Ministerul Finanţelor a făcut anunţul oficial
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
Playtech.ro
Ce să faci pentru a plăti mai puţin la întreţinere? Administratorii de bloc nu dezvăluie informaţia
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Se schimbă regulile concediului medical. Se umblă la bani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
EL este italianul de 48 de ani ucis de urs, pe Transfăgărășan. IREAL ce a putut să facă înainte de atacul fatal
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Anunț pentru tinerii între 16 și 26 de ani. Votul este clar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Florin Manole, anunțul momentului privind pensiile! Milioane de pensionari, vizați de măsurile fiscale luate de Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs