Tulpina britanică a ajuns şi în România. Cum îți poți da seama dacă ești infectat cu virusul mutant

Tusea, durerile în gât și oboseala, cele mai frecvente simptome ale virusului mutant mult mai contagios din Marea Britanie.

29 ian. 2021, 13:25
Tulpina britanică a ajuns şi în România. Cum îți poți da seama dacă ești infectat cu virusul mutant

Tulpina britanică este mult mai contagioasă în comparaţie cu virusul care a adus pandemia. Oficiul pentru Statistici Naționale din Marea Britanie a publicat un raport care arată că oamenii infectați cu noua tulpină a coronavirusului au, în general, trei simptome specifice. Dacă în cazul SARS-CoV2 simptomele sunt extrem de variate, în cazul tulpinii britanice cel mai frecvent întâlnite sunt durerile de gât, tusea și oboseala. De asemenea, o parte dintre pacienți s-au plâns mai des de dureri musculare comparativ cu persoanele infectate cu coronavirusul “clasic”.

Potrivit The Guardian, pierderea gustului sau a mirosului sunt puțin probabile să indice o infecție cu noua tulpină.

Datele prezentate în urma interviurilor realizate cu pacienți infectați cu noua tulpină au arătat că procentul celor care au avut ca simptome tusea a crescut de la 27% la 35%.

„Pierderea gustului ori a mirosului au fost mult mai puțin întâlnite la infectările cu noua variantă a virusului, pe când alte simptome au fost mult mai des întâlnite”, arată studiul.

Acesta mai scoate în evidență că tulpina britanică, despre care se știe deja că este mult mai contagioasă, acționează similar SARS-CoV2. Virusul varianta Kent, cum a fost numit, infectează aceleași celule, cu aceleași consecințe și provocând aceleași daune în organism.

Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31, potrivit OMS

Numărul de ţări şi teritorii în care se află tulpina britanică de coronavirus se ridică la 70 la 25 ianuarie, adică cu 10 în plus faţă de 19 ianuarie, a anunţat, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Varianta sud-africană care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă decât era virusul original SARS-CoV-2, continuă să se răspândească, şi este prezent în 31 de ţări, potrivit AFP.

Noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie, fotografiată la microscop | FOTO

Varianta de coronavirus detectată la începutul lui ianuarie în Japonia şi originară din Manaus, în nordul Braziliei, este dominantă în Amazonia, ceea ce confirmă temerile privind contagiozitatea sa, a declarat miercuri un cercetător pentru AFP.

Pandemia de Covid-19 este din ce în ce mai mortală în lume, cu noi recorduri de peste 18.000 de decese în 24 de ore, şi variantele, mult mai contagioase, nu încetează să se răspândească în noi ţări.

Niciodată de debutul pandemiei, 18.109 de decese au fost înregistrate marţi în lume, potrivit unui bilanţ realizat miercuri de AFP, după cele comunicate de autorităţile sanitare.

Această cifră confirmă o tendinţă constatată de la începutul lui ianuarie: mortalitatea creşte, pragurile privind decesele zilnice au fost depăşite mai rapid şi platoul se stabileşte la niveluri din ce în ce mai ridicate (în medie 14.000 de decese zilnic de la 22 ianuarie, faţă de 10.000 la sfârşitul lui noiembrie).

În total, în lume au fost înregistrate 2,16 milioane de decese. În Marea Britanie, prima ţară din Europa care a depăşit pragul de 100.000 de morţi, Guvernul a anunţat impunerea unei carantine la hotel celor care sosesc din ţări considerate cu risc.

Sunt vizaţi cei care vin din 22 de ţări în care variantele de virus „prezintă risc”, ca Africa de Sud, Portugalia şi ţările din America de Sud.