Tulpina de coronavirus din Marea Britanie s-a răspândit deja în 50 de ţări

Numărul ţărilor şi teritoriilor în care a fost depistată tulpina de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie este de 50, în timp ce în 20 de state a fost identificată varianta detectată iniţial în Africa de Sud, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

13 ian. 2021, 17:34
Tulpina de coronavirus din Marea Britanie s-a răspândit deja în 50 de ţări

SARS-CoV-2 este virusul responsabil pentru boala COVID-19. Semnalată pentru prima dată către OMS la data de 14 decembrie a anului trecut, tulpina VOC 202012/01 descoperită în Marea Britanie a fost identificată în 50 de ţări, teritorii şi zone, a precizat agenţia sanitară a ONU, citată de Agerpres.

Rezultatele testelor demonstrează o distribuţie în funcţie de vârstă şi gen similară cu cea a altor variante aflate în circulaţie. Datele rezultate din monitorizarea contactelor indică „o transmisibilitate mai mare atunci când cazul de referinţă este al variantei de tulpină”.

„Cu cât virusul SARS-CoV-2 se răspândeşte, cu atât are mai multe oportunităţi de a suferi mutaţii”, anunţă OMS. „Nivelurile ridicate de contaminare semnifică faptul că ar trebui să ne aşteptăm la emergenţa mai multor variante”, a precizat organizaţia.

 

Tulpina de coronavirus din Marea Britanie a fost depistată şi în România

Tulpina de coronavirusul din Marea Britanie a fost depistată la o femeie, în vârstă de 27 de ani, din Giurgiu, comuna Colibași. Prefectul de Giurgiu, Aneta Matei, a afirmat că în Colibaşi este vorba de un focar familial.

Femeia are o formă uşoară de COVID-19 şi nu a fost internată. În urma testării s-a stabilit că femeia a fost infectată cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

 

Varianta identificată în Africa de Sud, 501Y.V2, semnalată pentru prima dată la data de 18 decembrie a anului trecut, a fost detectată până în prezent în 20 de ţări, teritorii şi zone.

„Din investigaţiile preliminare şi în curs de desfăşurare în Africa de Sud, este posibil ca varianta 501Y.V2 sa fie mai transmisibilă decât variantele care circulau anterior în Africa de Sud”, a notat OMS în buletinul său publicat marţi seară.

„În plus, în timp ce această nouă variantă nu pare să provoace o forma mai gravă a bolii, creşterea rapidă a numărului de cazuri observate exercită o suprasolicitare a sistemelor sanitare”, menţionează organizaţia.