Tulpina indiană de coronavirus, confirmată în România. Valeriu Gheorghiţă: Trebuie să ne vaccinăm pentru a nu apărea şi alte mutaţii

Tulpina indiană de coronavirus a fost depistată în România. Valeriu Gheorghiţă a declarat, joi, că nu sunt motive de îngrijorare, precizând că vaccinurile îşi menţin eficienţa faţă de complicaţiile bolii.

29 apr. 2021, 17:33
Tulpina indiană de coronavirus, confirmată în România. Valeriu Gheorghiţă: Trebuie să ne vaccinăm pentru a nu apărea şi alte mutaţii
Tulpina indiană de coronavirus, depistată în România. Valeriu Gheorghiţă: Nu avem motive să ne îngrijorăm

Tulpina indiană de coronavirus, depistată în România. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că această nouă mutație a virusului nu reduce eficiența vaccinurilor.

Tulpina indiană de coronavirus, depistată în România. Valeriu Gheorghiţă îi linişteşte pe români

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 29 aprilie 2021. Bucureştiul se apropie de rată de incidenţă 3. Tulpina indiană este în România

„Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.

Nu e neapărat mai contagioasă, această mutație identificată pe această tulpină reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale.

Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Varianta tulpinii indiene a ajuns în România. Este vorba despre o singură persoană confirmată cu această tulpină a virusului. Pacientul este din Braşov.

INSP anunţă că a fost identificată o variantă „indiană” a coronavirusului, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, sosită în România în urmă cu o lună. Conform aceleiaşi surse,  este focar de SARS-CoV-2 la muncitori în construcţii din judeţul Braşov, fiind vorba de persoane venite din India.

„Ministerul Sănătăţii a fost informat astăzi, 29 aprilie 2021, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) că, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcţii din Colonia Bod, jud. Braşov”, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Citeşte şi India, imaginea dezastrului absolut. Bolnavii de Covid sunt primiţi în spital doar dacă vin cu butelii de oxigen de-acasă, străzile sunt un iad GALERIE FOTO

Varianta indiană a coronavirusului, ce provoacă COVID-19 şi care s-ar putea afla în spatele escaladării pandemiei în sudul Asiei, a arătat în studii de laborator că ar putea fi mai contagioasă şi mai rezistentă la vaccinări şi tratamente, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de EFE, arată Agerpres.

Varianta include mutaţii „asociate unei intensificări a transmiterii” şi o capacitate mai mică de neutralizare a virusului prin unele tratamente cu anticorpi monoclonali, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal.