Tulpina mutantă mai periculoasă ca Omicron aduce forme severe ale bolii

Noi experimente de laborator realizate în Japonia arată că varianta BA.2 poate provoca boli grave, precum variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta.
Filip Stan
18 feb. 2022, 10:55
Tulpina mutantă mai periculoasă ca Omicron aduce forme severe ale bolii

Virusul BA.2 – o subvariantă a Omicron – nu doar se răspândeşte mai repede decât Omicronul, ci poate provoca, de asemenea, o formă mai severă de boală şi pare capabil să contracareze unele dintre armele cheie împotriva Covid-19, sugerează noi cercetări, citate de CNN.

Precum varianta Omicron, pare să fie imun la vaccin. Astfel, o doză booster restabileşte nivelul de protecţie, iar îmbolnăvirea după infectarea cu virusul devine cu aproximativ 74% mai puţin probabilă.

BA.2 este, de asemenea, rezistent la unele tratamente, inclusiv sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron. „Ar putea fi un virus mai periculos decât BA.1 şi ar putea fi capabil să se transmită mai repede şi să provoace boli mai grave”, a comunicat dr. Daniel Rhoads, şeful secţiei de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio. Rhoads a analizat studiul, dar nu a fost implicat în cercetare.

Oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID fac HIV? Raed Arafat: „Este o dezinformare extrem de gravă”

BA.2 a suferit multe mutaţii, în comparaţie cu virusul iniţial care a apărut în Wuhan, China. Are, de asemenea, zeci de modificări genetice care sunt diferite de tulpina originală Omicron. „După cum probabil ştiţi, BA.2 se numeşte Omicron ascuns, deoarece testele PCR nu îl identifică (…). Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar pentru a descoperi această variantă”, a declarat Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul. El mai susţine că aceste constatări dovedesc că BA.2 nu ar trebui considerat o variantă Omicron şi că trebuie monitorizat mai îndeaproape.

Se fac angajări în sistemul de sănătate. Alexandru Rafila: Personalul cu contract temporar din pandemie va fi angajat cu normă întreagă

Descoperirile au fost publicate, miercuri, ca un studiu preprint pe serverul bioRxiv. În mod normal, înainte ca un studiu să fie publicat în jurnalul medical, acesta este analizat de experţi independenţi. Preprinturile permit distribuirea mai rapidă a cercetării, dar sunt postate înainte să fie revizuite încă o dată.
 
Informaţii contradictorii privind severitatea variantei
BA.2 este cu aproximativ 30%-50% mai contagios decât Omicron. A fost detectat în 74 de ţări şi 47 de state din SUA. Însă, există păreri contradictorii cu privire la severitatea BA.2. Spitalizările continuă să scadă în ţările unde varianta BA.2 a început să fie ţinută sub control, cum ar fi Africa de Sud şi Marea Britanie. Cu toate acestea, în Danemarca, unde BA.2 a devenit principala cauză de infecţii, spitalizările şi decesele sunt în creştere, potrivit OMS.

Noul studiu a constatat că BA.2 se poate multiplica în celule mai rapid decât BA.1, versiunea originală a Omicron. De asemenea, celulele se unesc mai repede. Acest lucru permite virusului să creeze aglomerări mai mari de celule, ceea ce este îngrijorător, deoarece ulterior, aceste aglomerări permit multiplicarea mai rapidă a virusului.
Totuşi, există şi o parte pozitivă. Anticorpii din sângele persoanelor vindecate recent de Omicron par să aibă o oarecare protecţie împotriva BA.2, mai ales dacă au fost şi vaccinate anterior. Acest lucru este „încurajator”, potrivit lui Deborah Fuller, virolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, care a revizuit studiul, dar nu a făcut parte din cercetare. „Chiar dacă BA.2 pare o variantă mai contagioasă şi mai patogenă decât Omicron, s-ar putea să nu provoace un val mai devastator de infecţii cu Covid-19”, a continuat ea.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Concediul medical nu se acordă oricând. Ce afecțiuni sunt acceptate și care nu
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Probleme cu vacanțele în Grecia. Avertismentul MAE
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Când intră alocațiile copiilor pe card în mai 2025. Detalii importante pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici