Tulpina Românească a coronavirusului ar putea deveni realitate. Avertismentul terifiant al specialiştilor: „Ar fi cea mai mare tragedie”

Trei cunoscuţi medici din România, aflaţi în prim-planul luptei cu pandemia, trag un semnal de alarmă fără precedent. Potrivit acestora, sunt şanse foarte mari ca următoarea mutaţie periculoasă a SARS-CoV-2 să provină din România.

11 oct. 2021, 14:41
Tulpina Românească a coronavirusului ar putea deveni realitate. Avertismentul terifiant al specialiştilor: „Ar fi cea mai mare tragedie”

Tulpina Românească a coronavirusului ar putea deveni realitate. Specialiştii avertizează că numărul uriaş de persoane infectate cu COVID-19, transmiterea comunitară ridicată și numărul mare de români nevaccinați pot duce la o nouă mutaţie a virusului.

Tulpina Românească a coronavirusului ar putea deveni realitate

De la debutul pandemiei de COVID-19, din cauza noului coronavirus care provine, la nivel oficial, din Wuhan, China, patru variante majore ale virusului au făcut ravagii la nivel mondial. Este vorba despre tulpina Alpha (Marea Britanie), Beta (Africa de Sud), Gama (Brazilia) şi, cea mai virulentă de până acum, Delta (India).

Mutaţiile SARS-CoV-2 apar în momentul în care virusul ajunge în zone în care găsește o populație densă cu o interacțiune socială ridicată. Specialiştii afirmă ca exista posibilitatea ca o noua tulplina sa apara la noi in tara, având în vedere gradul de vaccinare scăzut din România şi numărul mare de infectări.

Citeşte şi Managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”, despre eşecul campaniei de vaccinare: „40% dintre asistente şi infirmiere sunt vaccinate. Ce aşteptări să mai avem?”

„Cu siguranţă că este posibil să apară o variantă românească, doar că micile modificări care apar într-o anumită regiune nu înseamnă neapărat că vor face diferenţa. Deocamdată, nu putem trage concluzia că va fi o variantă mai agresivă, că de transmis oricum se transmite uşor. Sunt de luat în calcul caracteristici care ţin de zonă.
România, țara cu cei mai mulți nevaccinați

E posibil ca, în România, unde avem un număr mare de infecţii în acest moment, interacţiuni importante, mai ales că o parte importantă a populaţiei nu e vaccinată, să apară nişte lucruri caracteristice. La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi un risc mai mare de a face o formă severă. Atunci, părerea mea este că trebuie luat în calcul această eventuală apariţie şi dacă această variantă apărută în România înseamnă eficienţă mai redusă pentru vaccin, dacă tratamentul nu merge la fel de bine.

Adică, lucruri concrete, pentru că ceea ce mă interesează este finalitatea”, avertizează medicul Adrian Marinescu, potrivit adevărul.ro.

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, recunoaşte şi el că există posibilitate de “a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coșmar”.

Citeşte şi Epidemiologul Emilian Popovici: Apreciez că vârful valului 4 va fi la mijlocul lui octombrie, apoi numărul infectărilor va scădea accelerat

La rândul său, dr. Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, avertizează că apariţia tulpinii din România „Ar fi cea mai mare tragedie”.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni, 11 octombrie, 9.148 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.423 sunt în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 209 persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.632 de pacienţi cu COVID-19. 456 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 34 dintre ei fiind la ATI. Doar două judeţe mai au coeficientul infectărilor sub 3.