Cât costă să îți ridici o casă în 2024. Prețurile materialelor au crescut, la fel și manopera

Achiziționarea unui teren și construirea unei case după necesități și bunul plac reprezintă un vis pe care mulți români îl au și speră să-l îndeplinească după o anumită vârstă.

06 mai 2024, 18:25
Cât costă să îți ridici o casă în 2024. Prețurile materialelor au crescut, la fel și manopera

Cât costă să ridici o casă în 2024 este o întrebare pe care mulți români dornici să aibă propriul cămin și-o pus zilele acestea. Pentru început este nevoie de un teren. Dacă nu-l aveți deja, trebuie să știți că prețurile pornesc, de obicei, de la 10.000 de euro. Sunt cazuri în care terenul este mai ieftin, însă trebuie să te asiguri că este intravilan, având acces la drumuri și utilități. În București sau în jurul Capitalei prețurile sunt mult mai mari, între 100 – 200 euro metrul.

Citește și: Imagini cu casa lui Nea Florică, devenit celebru pentru replica „Mi-a dat, mi-a dat pachet”. Bărbatul are 57 de ani și locuiește la țară

După ce au rezolvat problema terenului, următorul pas este realizarea unui proiect de casă. Pentru acest lucru ai nevoie de un arhitect și trebuie să scoți o sumă de bani considerabilă.

De exemplu, pentru o casă mică, un proiect DTAC + Pth începe de la suma de 6.500 de lei, dar va fi nevoie să plătești și alte taxe sau acte, care pot ajunge la 3.500 de lei. Astfel, doar pentru acest lucru, este nevoie de cel puțin 2.000 de euro, potrivit ideicase.com.

În ultimii ani și prețurile materialelor de construcții au crescut. Cu cât casa este mai mare, cu atât vor crește și costurile. Pentru o locuință de 80 de metri pătrați construiți, costul pentru materiale poate ajunge unde la la 25.000 de euro.

Citește și: Distanţa minimă la care îţi poţi construi casa faţă de a vecinilor. Ce prevede legea despre gardul dintre proprietăţi

În cazul în care vei achiziționa materialele pentru a duce casa la stadiul de finisată la cheie, atunci costul va începe de la suma de 45.000 de euro. Cei care vor o casă realizată din materiale mai moderne sau mai eficiente energetic vor plăti și mai mult.

Pe lângă materialele de construcții, și manopera reprezintă un alt aspect foarte important. Specialiștii de la ideicase.ro recomandă să apelați la echipe de construcții pe baza recomandarii de la alti beneficiari si sa lucrezi cu acestia pe etape. La fel sa le faci si plata.

Costul cu manopera pentru a construi o casa de 80 mp amprenta este de 250 euro/mp la rosu si ajunge pana la 450 euro/mp la cheie. Ar fi indicat sa te implici efectiv in construire ca sa mai salvezi niste bani.

Concluzia  este că poate nu vei avea casa cea mai mare, nici cea mai eficienta energetic, poate nici nu vei apela la cei mai profesionisti mesteri, dar stiu cu siguranta ca poti sa ridici co casa la rosu in 2024 cu 50.000 de euro. In functie de pretentii poti chiar sa ajungi la un stadiu mai avansat al constructiei. Totul depinde de tine.