Turcan: Ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată în Parlament

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că Guvernul Orban îşi va angaja răspunderea, în maxim două săptămâni, pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament. Declaraţia vicepremierului vine să contrazică spusele ministrului Justiţiei. Cătălin Predoiu anunţa zile trecute că sprijină propunerile legislative care să ducă la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar susţine că o abrogare ”abruptă” a legii ar putea duce la un val de condamnări la CEDO pentru România.

RomaniaTV.net
01 dec. 2019, 09:17

„Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament”, a declarat duminică, pentru Agerpres, Raluca Turcan, care participă la Sibiu la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României.

Predoiu: Abrogarea peste noapte a recursului compensatoriu ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent

Potrivit sursei citate, „PSD a scos pe porţile puşcăriilor aproape 20.000 de infractori periculoşi care ameninţă viaţa oamenilor”.

„Sub pretextul unor condiţii improprii de detenţie, PSD a scos pe porţile puşcăriilor aproape 20.000 de infractori periculoşi care ameninţă viaţa oamenilor. Problema posibilelor amenzi din partea CEDO va fi rezolvată prin alte mijloace, cum ar fi brăţări electronice, personal de probaţiune sau chiar construcţia unui nou penitenciar. În niciun caz eliberarea infractorilor înainte de termen nu este o soluţie”, a arătat vicepremierul Raluca Turcan.

Vicepremierul Raluca Turcan declară că Guvernul va include ” la angajarea răspunderii şi prorogarea termenului de pensionare anticipată pentru magistraţi”.

„Rămânem fermi în respectarea angajamentului de guvernare şi vom include la angajarea răspunderii şi prorogarea termenului de pensionare anticipată pentru magistraţi.

În acest fel, evităm blocarea justiţiei şi rejudecarea a mii de procese. Vom mai include modificarea condiţiilor de vechime pentru accederea în magistratură, dar şi trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei în instanţele inferioare. Anihilarea abuzurilor PSD în justiţie nu mai poate fi tergiversată. Tolerarea atacurilor la justiţie de dragul infractorilor, girată de PSD, nu mai poate continua”, a compeltat Raluca Turcan.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu susţine ideea Ralucăi Turcan. Acesta a anunţat că sprijină propunerile legislative care să ducă la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar susţine că o abrogare „abruptă” a legii ar putea duce la un val de condamnări la CEDO pentru România.

„În plan juridic, în Parlament vom susţine acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu şi înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică”, a afirmat Cătălin Predoiu, joi, într-o conferinţă de presă.

Predoiu avertizează însă că „o abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”.

Predoiu a precizat că România ar putea fi condamnată la CEDO dacă ar renunţa la recursul compensatoriu fără a lua alte măsuri, existând deja semnale în acest sens.

„O abrogare abruptă prin ordonanţă de urgenţă, chiar proiect de lege aprobat în Parlament, acum astăzi, fără asigurăm CEDO să extindem capacitatea penitenciară, că extindem numărul de consilieri de probaţiune ne-ar conduce la condamnări, am semnale scrise în acest sens. Sunt deja îngrijorări în documente scrise exprimate de CEDO cu privire la anumite declaraţii şi intenţii ale Parlamentului”, a spus Predoiu.