Turcia a cerut extrădarea unuia dintre cei mai importanţi lideri ai minorităţii kurde siriene

Turcia a afirmat luni că a cerut în mod oficial autorităţilor cehe extrădarea unuia dintre cei mai importanţi lideri ai minorităţii kurde siriene, Saleh Muslim, arestat sâmbătă la Praga la solicitarea Ankarei.

RomaniaTV.net
26 feb. 2018, 18:02
Turcia a cerut extrădarea unuia dintre cei mai importanţi lideri ai minorităţii kurde siriene

„Ministerul Justiţiei a terminat pregătirile în legătură cu acest dosar şi acesta a fost trimis ieri autorităţilor judiciare cehe”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, într-un interviu acordat canalului turc NTV.

„Noi dorim ca extrădarea către Turcia a lui Saleh Muslim, care conduce o organizaţie teroristă şi care este implicat în atacuri teroriste împotriva Turciei, să fie asigurată conform legii”, a spus Bozdag.

Cu toate acestea, Ministerul ceh al Justiţiei a declarat luni că nu a primit nicio informaţie în legătură cu o cerere de extrădare, potrivit Agerpres.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Ankara a luat „măsurile necesare pentru a evita un rezultat nefavorabil” la cererea sa de extrădare.

Saleh Muslim a fost până anul trecut copreşedinte al Partidului Uniunii Democratice (PYD), considerat de Ankara o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept ‘terorist’. Mişcarea este şi braţul politic al Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria, vizată în prezenta de o ofensivă turcă în enclava siriană Afrin, potrivit Agerpres.

Muslim este vizat din noiembrie 2016 de un mandat de arestare emis de Turcia în legătură cu un atentat produs la Ankara şi în care el neagă orice implicare.

Saleh Muslim participa la Praga la o reuniune internaţională şi urma să părăsească oraşul duminică, a declarat un responsabil kurd pentru AFP.