Turcia, acuzată că plănuieşte o invazie în Siria

Turcia caută să folosească atentatul din această săptămână de la Ankara ca pretext pentru a întreprinde lovituri aeriene și o campanie terestră împotriva principalei miliții kurde în Siria, a afirmat un purtător de cuvânt al miliției, dezmințind orice implicare a kurzilor sirieni în atacul din capitala turcă, relatează vineri agenția DPA.

19 feb. 2016, 13:32
Turcia, acuzată că plănuieşte o invazie în Siria

„Primul lucru pe care l-au făcut după atac a fost să ne acuze. Inventează un pretext în timp ce caută să intre în Rojava”, a declarat Redur Xelil, purtător de cuvânt al miliției kurde, pentru agenția de presă prokurdă Firat. Rojava este ceea ce kurzii numesc Siria de nord.

După ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că secretarul de stat american, John Kerry, i-ar fi spus că Unitățile de Apărare ale Poporului Kurd (YPG) ”nu pot fi de încredere”, Xelil a dezmințit faptul că ar fi avut loc vreo schimbare în politica americană față de kurzi.

Citeşte şi: ATENTAT ANKARA: Premierul turc acuză miliţiile kurde siriene de atacul terorist. Aceasta dă vina pe Statul Islamic

SUA susțin înaintarea YPG împotriva grupării extremiste Stat Islamic (SI) în estul Siriei începând din 2014 și nu există nici un indiciu privind o schimbare a poziției Washingtonului.

După atentatul de la Ankara, Turcia a bombardat puternic poziții ale YPG. Kurzii sirieni au afirmat că cel puțin doi civili au fost uciși în loviturile aeriene turcești, care s-au intensificat vineri dimineața.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), bombardamentele Turciei, ”care au durat șapte ore, au fost cele mai dure” ce au avut loc vreodată în provincia siriană Alep.

Turcia este un susținător puternic al rebelilor sirieni, aflați în prezent în colaps în Alep ca urmare a loviturilor aeriene rusești intense, transmite Agerpres. În nordul provinciei, în apropiere de orașul cheie Azaz, situat în apropiere de granița cu Turcia, kurzii au cucerit noi teritorii.

Citeşte şi: Atentat la Ankara: Preşedintele Erdogan a anunţat că au fost arestaţi deja 14 suspecţi

În pofida acuzațiilor Ankarei în legătură cu o presupusă implicare a YPG în atentatul de la Ankara, soldat cu 28 de morți, în majoritate militari, SUA susțin în continuare înaintarea YPG împotriva Statului Islamic în apropiere de granița cu Irakul.

Turcia a afirmat că este nevoie de o operațiune terestră în Siria, dar că ea necesită participarea SUA.

Conform revistei germane Der Spiegel, NATO ar fi avertizat Turcia că, dacă ajunge în dificultate cu Rusia în cursul unei operațiuni terestre în Siria, atunci alianța nu va putea să se implice.

Turcia continuă totodată să lupte împotriva rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care au legături cu YPG, pe teritoriul său, după ruperea, în 2015, a unui armistițiu ce dura de doi ani.