Turcia, ajutor nesperat pentru Putin. Erdogan a blocat negocierile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei

Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei, au confirmat miercuri pentru dpa surse din Alianţa nord-atlantică.

18 mai 2022, 17:07
Turcia, ajutor nesperat pentru Putin. Erdogan a blocat negocierile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei

Turcia a anunţat că Suedia nu ar trebui să se aştepte ca Ankara să îi aprobe cererea de aderare la NATO fără ”să îi înapoieze teroriştii”, pe motiv că NATO este o organizaţie menită ”să asigure securitatea”, iar Ankara ”nu poate aproba” ca Alianţa Nord-Atlantică ”să fie privată de securitate”, relatează Reuters.Astfel, Consiliul Nord-Atlantic, care guvernează Alianţa, nu a putut lua decizia de a începe procesul de aderare, aşa cum era planificat.

Suedia şi Finlanda şi-au depus oficial cererile de aderare într-o ceremonie online desfăşurată mai devreme miercuri.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat la rândul său mai devreme miercuri că ţara sa nu poate accepta o extindere ce ar compromite securitatea Alianţei. El a amintit că Ankara consideră că Suedia şi Finlanda susţin terorismul, reproşându-le celor două ţări nordice că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat ca organizaţie teroristă de Ankara, precum şi de SUA şi UE.

Delegaţiile suedeze şi finlandeze nu ar trebui să vină în Turcia cu scopul de a convinge Ankara să susţină solicitările lor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, a precizat preşedintele Erdogan într-un discurs adresat parlamentarilor din partidul său AKP, aflat la guvernare.
Un fost colonel al armatei ruse contrazice propaganda Kremlinului în direct la TV: „Pentru Moscova, situaţia se va înrăutăţi”
”Avem nişte puncte sensibile în ceea ce priveşte protejarea frontierelor împotriva atacurilor organizaţiilor teroriste”, a afirmat liderul turc.

”Extinderea NATO este semnificativă pentru noi doar în proporţie cu respectul care va fi arătat faţă de punctele noastre sensibile”, a mai precizat Erdogan.

Războiul din Ucraina, ziua 84. Ruşii atacă Dnepr şi Harkov, la Kiev începe primul proces pentru crime de război
Turcia a acuzat Suedia şi Finlanda că adăpostesc persoane care ar avea legături cu grupuri pe care Ankara le consideră teroriste, inclusiv gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Luni, canalul de televiziune turc TRT Haber a anunţat că Suedia şi Finlanda nu au acordat aprobarea pentru repatrierea a 33 de persoane cerută de Turci.