Turcia: Comandantul bazei unde se află rachetele nucleare americane, arestat pentru complicitate la puciul eşuat

Generalul Bekir Ercan Van, comandant al bazei aeriene din Turcia, de la Incirlik care este folosită în comun atât de forţele aeriene turce, cât şi de cele ale NATO, a fost arestat, duminică, pentru complicitate la tentativa de lovitură de stat din Turcia.

17 iul. 2016, 15:14
Turcia: Comandantul bazei unde se află rachetele nucleare americane, arestat pentru complicitate la puciul eşuat

Generalui Bekir Ercan Van a fost arestat împreună cu aproximativ zece ofiţeri de rang inferior, la bază, informează AFP. Informaţia a fost confirmată şi de Reuters.

Anterior acestor arestări, sâmbătă, dup tentativa de lovitură de stat, autorităţile militare turce locale au blocat intrările şi ieşirile din baza aflată în sudul ţării.

Potrivit unui acord între Ankara şi Washington, baza de la Incirlik este folosită de NATO, ar în depozitele acesteia se află stocate armament nuclear tactic. Această bază le-a servit americanilor pentru a lansa lovituri aeriene împotriva Statului Islamic din Siria.

Citeşte şi Statele NATO nu se înţeleg privind controlul politic asupra scutului antirachetă. NATO vrea să-l declare OPERAŢIONAL

În ajunul tentativei de lovitură de stat a militarilor , autorităţile turce au desfăşpurat operaţiuni „anti-lovitură” în această bază. Unii membri ai Forţelor Aeriene Turce au fost arestaţi în această bază, fiind suspectaţi că ar fi susţinut puciul. Autorităţile turce au mai informat că cel puţin unul dintre avioanele „furate” de presupşii complotişti ar fi fost alimentată cu carburantul disponibil din această bază, informează AFP.

Ankara a arestat aproximativ 6.000 de persoane bănuite că ar fi fost implicate în complotul militar.

Având în vedere aceste evoluţii, preşedintele Erdogan a declarat, sâmbătă, că se va consulta cu Parlamentul privind oportunitatea de a reintroduce pedeapsa cu moartea.