Turcia intervine cu ARMATĂ împotriva JIHADIŞTILOR din Irak şi Siria

Parlamentul turc a aprobat joi, cu largă majoritate, un proiect de rezoluţie a guvernului islamo-conservator ce autorizează armata să desfăşoare operaţiuni contra jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

02 oct. 2014, 17:51
Turcia intervine cu ARMATĂ împotriva JIHADIŞTILOR din Irak şi Siria

Rezoluţia a fost aprobată cu 298 de voturi pentru şi 98 împotrivă. După ce a refuzat explicit o intervenţie militară contra SI, Ankara a menţionat în ultimele zile că este pregătită să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva jihadiştilor.

Modalităţile concrete de participare a armatei turce la aceste operaţiuni urmează să fie stabilite în viitorul apropiat, adaugă sursele citate.

Citeşte şi Noi raiduri aeriene asupra jihadiştilor din Irak şi Siria

Conform Constituţiei turce, această rezoluţie dă undă verde unei eventuale operaţiuni militare a armatei turce pe teritoriile sirian şi irakian şi staţionării pe teritoriul turc a unor trupe străine care ar participa la respectivele acţiuni.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a convocat o reuniune a principalilor responsabili civili şi militari la scurt timp după votul din parlament, pentru a decide modalităţile concrete de implicare a armatei turce în acţiunile coaliţiei internaţionale contra SI.

Citeşte şi Forţele aeriene ale Irakului au paraşutat, din eroare, ajutor umanitar… jihadiştilor Statului Islamic

În ultimele zile, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a repetat că Turcia este gata să facă ”ceea ce este necesar” pentru a combate jihadiştii SI, precizând însă că una dintre priorităţile sale rămâne căderea regimului Bashar al-Assad din Siria.