Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile civile siriene

Turcia a închis spaţiul aerian pentru zborurile civile siriene, a afirmat duminică ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, după anunţarea sâmbătă de către Damasc a unei măsuri similare contra avioanelor turceşti, transmite AFP.

RomaniaTV.net
14 oct. 2012, 17:20
Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile civile siriene

Noi am închis ieri (sâmbătă) spaţiul nostru aerian pentru cursele de linie ale avioanelor siriene aşa cum am făcut deja înainte pentru zborurile militare siriene„, a declarat Davutoglu ca răspuns la întrebările jurnaliştilor în timpul unei deplasări la Konya, în centrul Turciei.

Aşa cum am stabilit că aceste zboruri civile au fost folosite necorespunzător de către Ministerul sirian al Apărării, în scopul de a transporta material militar, noi am adresat ieri o notă părţii siriene„, a continuat ministrul, ale cărui afirmaţii au fost transmise de canalul de televiziune NTV.

Această măsură intervine în timp ce agenţia oficială siriană SANA, citân Ministerul sirian de Externe, a anunţat sâmbătă seara interdicţia de către Siria pentru avioanele de linie ale companiei publice turce Turkish Airlines de a-i survola teritoriul, ca represalii la o măsură similară luată de autorităţile turce.

Ankara nu a confirmat adoptarea unei asemenea măsuri.

Autorităţile turce au interceptatmiercuri un avion de linie sirian ce venea de la Moscova cu destinaţia Damasc, pentru a verifica încărcătura considerată suspectă.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a indicat că avionul transporta muniţii şi echipamente militare.

Tensiunile au crescut între Turcia şi regimul sirian al preşedintelui Bashar al Assad după ce un obuz sirian a ucis cinci civili la 3 octombrie într-un sat din apropierea frontierei cu Siria. Artileria turcă a efectuat mai multe tiruri de represalii contra poziţiilor militare siriene şi Davutoglu a afirmat că Turcia va riposta fără ezitare la orice nouă violare a frontierei sale.