Turcia, zguduită de un nou cutremur puternic!

Nenorocirile lovesc Turcia una după alta. Cel puţin 13 morţi în inundaţii devastatoare care s-au produs în Turcia în zone afectate de cutremurele din februarie. Între timp, cutremurele continuă.

16 mart. 2023, 13:52
Turcia, zguduită de un nou cutremur puternic!

Un nou cutremur a zguduit Turcia, țară mult prea încercată de mutitudinea de evenimente seismice din ultima perioadă. Cutremurul a avut magnitudinea 5 și s-a produs, joi, în nord-vestul Turciei, în apropiere de Istanbul.

Seismul a fost înregistrat la ora locală 13:55, avut magnitudinea 5 și s-a produs la adâncimea de 5 km, în apropierea următoarelor oraşelor Zonguldak și Bolu, anunță Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

Harta în timp real prezentă pe site-ul Centrului Seismologic Euro-Mediteranean arată activitate seismică în zona menționată din Turcia.

Până în prezent nu au fost raportate victime sau daune.

Cel puţin 13 morţi în inundaţii devastatoare care s-au produs în Turcia în zone afectate de cutremurele din februarie 

Cel puţin 13 persoane au murit după ce ploi torenţiale au declanşat viituri puternice în provinciile Sanliurfa şi Adiyaman din sud-estul Turciei, care au avut de suferit şi de pe urma cutremurelor devastatoare de luna trecută, a anunţat miercuri AFAD, agenţia pentru managementul dezastrelor, citată de Anadolu.

Un cutremur de 11 grade pe scara Richter ar duce la dispariția vieții pe Pământ. Cât de posibil este un asemenea scenariu

În districtul Tut din Adîyaman au căzut 136 de litri de precipitaţii pe metru pătrat în ultimele 24 de ore. Un bărbat care se afla într-un container luat de ape a murit, în timp ce alte trei persoane sunt date dispărute.

Cele două provincii, în care locuiesc aproximativ 2,7 milioane de persoane, au fost afectate de cutremurele de luna trecută, care au ucis peste 48.000 de persoane în Turcia şi au lăsat milioane de oameni fără adăpost. Mii de persoane au fost cazate în corturi şi containere, după ce casele lor au fost avariate de cutremure.
Tot în Adîyaman, corpul unei femei a fost găsit în timpul operaţiunilor de căutare şi salvare după ce pârâul care trece prin zonă s-a revărsat.

În Şanlîurfa, în ultimele 24 de ore au căzut 111 litri pe metrul pătrat. Într-un cartier autorităţile au anunţat că sunt patru morţi şi doi dispăruţi. Apoi, pompierii au găsit în subsolul unui bloc dintr-un alt cartier corpurile neînsufleţite a cinci persoane, care ar fi cetăţeni sirieni. Într-o maşină care a fost scoasă dintr-un pasaj subteran inundat au fost găsite moarte două persoane. Astfel, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor în acest oraş a crescut la 11.

Eforturile de salvare a cetăţenilor blocaţi în oraş continuă în diferite cartiere, autorităţile mobilizând sute de salvatori, inclusiv scafandri, cu bărci şi alte echipamente necesare.

Cutremur cu magnitudine 7.1. S-a emis avertizare de tsunami
Apele au luat cu ele maşini şi moloz şi au inundat subsolurile şi parterul unor clădiri, transformând drumurile în adevărate râuri în centrul oraşului Şanliurfa.