Turism RO-Alert la Tuşnad. Turiştii străini dau bani ca să vadă urşii gunoieri

Urşii gunoieri au devenit atracţie turistică la Tuşnad. În loc să se ferească, oamenii au ajuns să dea bani ca să vadă urşii. Sistemul de avertizare a populaţie s-a transformat în turismul RO-ALERT.

09 sept. 2021, 23:33
Turism RO-Alert la Tuşnad. Turiştii străini dau bani ca să vadă urşii gunoieri

Turism RO-Alert la Tuşnad. În loc să-i sperie pe turişti, urşii gunoieri au devenit atracţie turistică. Autorităţile locale spun că sistemul de avertizare a fost transformat în turism.

Turism RO-Alert la Tuşnad

Autorităţile locale spun că sunt persoane care aşteaptă noaptea şi mesajul RO-Alert pentru a duce turişti străini să vadă urşii gunoieri.

„Sunt persoane care strâng în jurul lor turişti din Ungaria şi aşteaptă noaptea mesajul, şi îi duc pe toţi pentru o sumă anume, nu ştiu, să vadă ursul. Discutăm deja de turismul RO-ALERT la nivel de oraş.”, a declarat Imex Istvan, reprezentantul Primăriei Tușnad, potrivit stirileprotv.ro. 

Din păcate, oamenii nu se rezumă doar la a-i privi. Unii se apropie prea mult și ajung să fie atacați. Alții le dau de mâncare, iar din acest motiv urșii revin în acele locuri în speranța că vor găsi din nou ceva de ronțăit.

Citeşte şi Bărbat atacat de urs în Harghita. 14 apeluri în ultimele două zile pentru îndepărtarea urșilor din gospodăriile oamenilor

Ordonanţa referitoare la urşii bruni a fost aprobată: „Dorim să salvăm vieţile omeneşti”

Ordonanţa referitoare la urşii bruni a fost aprobată. Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Senatorii s-au exprimat, în plen, în favoarea ordonanţei şi a raportului comun de admitere întocmit de Comisiile reunite de apărare, administraţie, ape şi păduri, agricultură şi pentru mediu ale Senatului cu 107 voturi „pentru”, unul împotrivă şi 12 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a menţionat în comisii că, în ultimii cinci ani, au fost peste 4.000 de intervenţii ale jandarmilor, iar numărul situaţiilor critice sesizate privind urşii a crescut de 10 ori.

„Dorim să salvăm vieţile omeneşti. Viaţa umană este prioritară. Intravilanul nu este habitatul natural al animalelor sălbatice. Sper ca şi Camera Deputaţilor să analizeze şi să voteze cu aceeaşi viteză această ordonanţă de urgenţă, astfel încât Parlamentul să îşi spună ultimul cuvânt asupra acestui act normativ.„, a spus, luni, Tanczos Barna, în plenul Senatului.

Ordonanţa va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.

Citeşte şi Șoșoacă, furioasă pe turiștii care sperie urșii în loc să-i hrănească: „Și animalele au drepturi! De ce nu sunt ținute în siguranță ca pe vremea lui Ceaușescu?” VIDEO