Turiști străini, „răsplătiți” cu dosar penal, după ce au scrijelit pietrele de la Sarmizegetusa Regia. Motivul este halucinant

Trei bărbați din Tadjikistan s-au ales cu dosar penal pentru distrugere, după ce ar fi scrijelit diferite însemne pe trei dintre pietrele istorice din incinta cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Turiștii le-au spus oamenilor legii că nu știau că este interzis să gravezi pe pietre. Polițiștii desfășoară cercetări în acest sens.

04 sept. 2023, 13:16
Turiști străini, „răsplătiți” cu dosar penal, după ce au scrijelit pietrele de la Sarmizegetusa Regia. Motivul este halucinant
Turiști străini cu dosar penal, după ce au scrijelit pietrele de la Sarmizegetusa Regia. Motivul este halucinant

Incident supărător la Sermizegetusa Regia, unde trei turiști din Tadjikistan s-au ales cu dosar penal pentru distrugere. Aceștia au scrijelit diferite semne pe trei pietre din complexul istoric. Cei trei bărbați, angajați ai unei firme din Deva, se aflau în vizită la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia când, la un moment dat, cineva i-a văzut că însemnau pietrele și a sunat la 112.

Citește și: Arheologii au fost uluiţi de descoperirea unei truse medicale dacice la Sarmizegetusa

Turiști urmăriți penal, după ce au scris pe pietrele istorice

Oamenii legii au transmis un comunicat despre această situație. Potrivit acestora, cei trei turiști nu ar fi știut că nu au voie să scrijelească pe pietrele respective.

„Poliția Municipiului Orăștie fost sesizată de către jandarmii Postului Montan Grădiște cu privire la faptul că jandarmii au depistat trei bărbați de naționalitate tadjică, bănuiți că ar fi scrijelit diferite însemne, în incinta cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Echipa operativă care s-a deplasat la fața locului i-a identificat pe cei trei bărbați și a stabilit că aceștia (angajați ai unei societăți comerciale din Deva), în timp ce se aflau în incinta cetății dacice, au zgâriat trei pietre aflate în incinta cetății (cei trei bărbați au declarat faptul că se aflau în zonă ca și turiști și nu au știut că nu au voie să graveze pietrele respective)”, anunță IPJ Hunedoara.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere pe numele celor trei bărbați de origine tadjică. Ancheta va stabili și valoarea prejudiciului.

„Situl cunoscut sub denumirea de Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia (com. Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara) face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Este cea mai mare aşezare cunoscută pentru spaţiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de aproximativ 4,5 km. Din suprapunerea datelor arheologice şi a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumătate a secolului I a. Chr., aici a fost capitala regatului dac (cel mai probabil, prima capitală a regatului înfiinţat de Burebista a fost la Costeşti – Cetăţuie, după care, în perioada amintită, acest rol i-a revenit Sarmizegetusei Regia). Cert este că, vreme de aproape un secol şi jumătate, Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic şi militar al lumii dacice”, se arată pe site-ul cetății dacice Sarmizegetusa Regia.

Citește și: Case cu încălzire prin pardoseală din perioada Romei Antice, descoperite la Alba Iulia. Iarna, temperatura ajungea şi la 30 de grade