TVA în 2023, atenţie la costul final. Ce trebuie să ştim când cumpărăm un apartament, s-au schimbat regulile

De la 1 ianuarie 2023, legislația fiscală s-a modificat din nou, odată cu intrarea în vigoare a unor noi cote TVA. Deși vizate de schimbări sunt mai multe sectoare economice, imobiliarele generează cel mai mare interes din partea conaționalilor noștri.

12 feb. 2023, 16:23
TVA în 2023, atenţie la costul final. Ce trebuie să ştim când cumpărăm un apartament, s-au schimbat regulile

TVA în 2023, noi reguli. Mulți români plănuiesc să-și cumpere o locuință în 2023, deși condițiile financiare sunt destul de dificile, iar împrumuturile la bănci s-au scumpit semnificativ, pe fondul creșterii agresive a dobânzilor.

Cu toate acestea, visul de a-și cumpăra propria casă pălește în fața provocărilor pentru destul de mulți conaționali, așa că e important să analizăm ce schimbări vor apărea, de la 1 ianuarie 2023, în materie de TVA pentru locuințe.

Anul 2023 a început cu introducerea unui număr ridicat de modificări fiscale, precum modificarea nivelului TVA, creșterea impozitului pe dividende, sau creșterea impozitului pe chirii care impactează atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice. Aceste modificări vor avea impact direct și în piața imobiliară.

Lovitură grea pentru românii care și-au plătit avansurile la apartamente! Băncile nu le mai aprobă creditele imobiliare
Astfel, cei care vor să cumpere o locuință anul acesta trebuie să știe că de la 1 ianuarie 2023, suma maximă, exclusiv TVA, la care se va aplica 5% taxă pe valoarea adăugată va fi redusă de la 700.000 lei, la 600.000 lei, iar acest beneficiu va fi aplicabil pentru o singură locuință.

Legea introduce o excepție pentru cei care au semnat acte juridice și au plătit avans pentru una sau mai multe locuințe până la final de 2022, în condițiile prevăzute de lege. Aceștia vor beneficia de cota redusă de TVA, dacă locuințele vor fi livrate până la finalul anului 2023 și pot fi locuite ca atare în momentul livrării.

Pentru locuințele cu o valoare mai mare de 600.000 lei, valoarea TVA este de 19%.

Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 RON (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 RON va putea fi achiziționată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun. Vor fi excluse de la numărătoare ante contractele încheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic, pe baza informaţiilor furnizate de notarii publici.

Angajări pe 2.000 de euro la o companie de stat. Se caută 280 de candidaţi care să se ocupe de facturile românilor
Noua măsură fiscală este menită să atragă un volum mai mare de TVA colectată la bugetul de stat, cu prețul unui anti stimul pe piața real estate, confruntată deja cu întreaga paletă de dificultăți generate de criza actuală (prețurile în creștere la materii prime, dobânzi crescute, creșterea costului cu forța de muncă, etc)”, explică specialiștii Pwc România.

Exemplu unui caz contrect din Iaşi: 

Spre exemplu, în cazul Silk District, proiect în curs de dezvoltare în Iași, pragul de 5% TVA poate fi aplicat anul acesta pentru studiouri, dar și pentru apartamente cu 2 și 3 camere. Studiourile au un preț de pornire de 72.960 euro plus TVA. Pentru apartamentele cu 2 camere prețul de pornire este de 93.240+TVA.  Dacă ești în căutarea unui apartament cu 3 camere, trebuie să știi că prețul unui astfel de apartament pornește de la 115.500 euro plus TVA.