TVA-ul la produsele alimentare ar putea să scadă: Cât ar costa, din toamnă, mâncarea

Românii ar putea cumpăra mâncare mai ieftină de la toamnă. Asta în cazul în care măsura propusă de ministrul Agriculturii de a reduce TVA la produsele alimentare va fi implementată din septembrie sau octombrie anul acesta.

RomaniaTV.net
23 mai 2012, 07:36
TVA-ul la produsele alimentare ar putea să scadă: Cât ar costa, din toamnă, mâncarea

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele de panificaţie şi pentru legume şi fructe s-ar traduce printr-o scădere de preţ de cel puţin 10%.

Astfel, un kilogram de roşii care costă 6 lei se va ieftini până la aproximativ 5 lei. Cât despre fructe, la un kilogram de mere care costă 4 lei, preţul ar ajunge la 3 lei şi jumătate.

În industria cărnii se vorbeşte de un TVA şi mai mic, de 5%. La o asemenea scădere, preţurile produselor din carne ar putea să scadă cu până la 15%. Astfel, un kilogram de carne de pui care acum costă 11 lei, ar putea ca din toamnă să ajungă la aproximativ 9 lei. Iar un kilogram de carne de porc pe care astăzi dăm 16 lei, ar putea costa din toamnă 13 lei.

Şi pâinea se va ieftini. La o pâine de un leu, diferenţa la un TVA redus la 9% ar fi de 10 bani.

Până să vedem aceste scăderi la raft, însă, va mai trece ceva timp. Şi asta pentru că Ministrul Agriculturii va discuta cu FMI, la sfârşitul lunii iulie, dacă această măsura va fi introdusă în acest an sau la începutul lui 2013.