TVR cere explicaţii după blatul de la Eurovision. Dan Turturică: „Să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România”

Conducerea TVR a făcut publice, luni, notele acordate fiecărei ţări în finala Eurovision 2022. Reprezentanţii postului public de televiziune au reiterat că au acordat punctul maxim Republicii Moldova, nu Ucrainei, motiv pentru care cer explicaţii oficiale organizatorilor concursului despre "motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent"

16 mai 2022, 14:47
TVR cere explicaţii după blatul de la Eurovision. Dan Turturică: „Să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România”

Dan Turturică, directorul TVR, a anunţat faptul că România cere explicaţii European Broadcasting Union (EBU), organizatorul spectacolului de la Torino, după blatul de la Eurovision.

„Componența juriului României pentru Eurovision și notele acordate fiecărei țări
Ca urmare a controverselor legate de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU și publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului, fără ca Edei Marcus, spokes person desemnată de TVR, să-i fie permisă comunicarea, în direct, a rezultatelor jurizării României, de către EBU, vă comunicăm lista membrilor juriului național și punctajul acordat de aceștia.

Componența juriului României a fost următoarea: Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.

Punctajul acordat de juriul României concurenților din finala Eurovision 2022:

Moldova-12 puncte
Grecia-10 puncte
Polonia-8 puncte
Olanda-7 puncte
Azerbaidjan-6 puncte
Australia-5 puncte
Italia-4 puncte
Spania-3 puncte
Finlanda-2 puncte
Lituania-1 punct

Reiterăm faptul că TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.
Televiziunea Română mulțumește public celor care au fost alături de România și au susținut reprezentantul nostru, wrs, în concurs, din sală sau din fața micilor ecrane”, se arată într-un comunicat al TVR.

Pentru prima dată, România a acordat ZERO puncte Republicii Moldova. Organizatorii concursului muzical susțin că țara noastră și alte cinci sunt „suspecte de fraudă”. Astfel, cele 12 puncte – maximul posibil, au mers către trupa din Ucraina, care a profitat din plin de situația geopolitică, respectiv conflictul militar din Donbas.

Citeşte şi: Avocatul Gheorghe Piperea, după ce România și Moldova au fost umilite de organizatorii Eurovision: „În locul TVR i-aș da în judecată de urgență, aș cere daune morale de milioane de euro” | EXCLUSIV

Melodia „Stefania” a primit din partea publicului 439 de puncte, un total de 631 de puncte. Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7. Reprezentantul României s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte.

Scandal-monstru la Eurovision! Directorul Teleradio-Moldova acuză juriul din ţara sa că a ignorat prestaţia României