TVR pregătește retragerea României de la Eurovision, plus acțiune în instanță împotriva EBU, după ce a fost fraudată | EXCLUSIV

După ce România a fost fraudată în finala Eurovision 2022, în urma căreia Ucraina a fost desemnată câștigătoare, TVR are în plan retragerea țării noastre de la concursul muzical. 

08 iun. 2022, 19:00
TVR pregătește retragerea României de la Eurovision, plus acțiune în instanță împotriva EBU, după ce a fost fraudată | EXCLUSIV

Scandalurile se țin lanț de Eurovision, an de an, dar la ediția din 2022, ridicolul a ajuns la un nivel fără precedent. Voturile juriului din România și cele ale juriilor din alte cinci țări înscrise în concurs au fost anulate, iar punctajul maxim a fost oferit cadou de organizatori pentru Ucraina, țară aflată într-un conflict militar cu Rusia și descalificată din competiția muzicală, din acest motiv.

Punctajele juriului din România a fost trimis organizatorilor Eurovision cu o zi înainte, conform procedurii. Organizatorii nu au fost de acord cu verdictul specialiștilor de la București. Astfel, în seara finalei, în momentul în care Eda Marcus, de la TVR, a trebuit să anunțe punctajul, intervenția prezentatoarei în direct a fost respinsă.

 

Televiziunea Română a recunoscut că practicile neloiale de la Eurovision au adus prejudicii de imagine României

 

Juriul din România oferise 12 puncte Republicii Moldova, dar punctajul a fost anulat. De asemenea, și juriul din Moldova a primit același „tratament”. Astfel, juriile naționale, care au stabilit ca Ucraina să primească zero puncte, au fost consemnate de European Broadcasting Union (EBU) – organizatorul Eurovision, cu 12 puncte pentru țara lui Volodimir Zelenski, „din oficiu”.

Practic, punctele oferite de specialiști pentru alți concurenți, au fost mutate într-un mod nejustificat la Ucraina.  Până în ziua de azi, EBU nu a venit cu precizări clare. Astfel, în urma presiunii sociale, TVR ia în calcul retragerea României de la Eurovision și o acțiune în instanță, în urma fraudei.

„În urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului”, a transmis Televiziunea Română, pentru România TV.

„Retragerea României de la Eurovision nu presupune o anumită procedură. În cazul în care o țară nu dorește să mai participe la concurs, nu va derula procedura de înscriere la ediția respectivă”, a mai transmis TVR, pentru România TV.