TVR strânge punga: angajaţii rămân fără bonuri de masă, 30% din parcul auto intră în conservare

Conducerea TVR a anunţat, vineri, că a luat măsuri de reducere a cheltuielilor instituţiei, respectiv bonurile de masă acordate angajaţilor au fost suspendate, iar 30% din parcul auto al Televiziunii publice a intrat în conservare.

RomaniaTV.net
14 oct. 2011, 16:12
TVR strânge punga: angajaţii rămân fără bonuri de masă, 30% din parcul auto intră în conservare

Potrivit unui anunţ postat vineri pe site-ul tvr.ro , „Consiliul de Administraţie al TVR a luat decizia de a trece în conservare 30% din parcul auto al instituţiei, în cadrul şedinţei care a avut loc săptămâna aceasta (în 11 octombrie, n.r.). Măsura face parte din planul conducerii actuale de a reduce cheltuielile, per ansamblu”.

În mod concret, maşinile vizate pentru conservare nu vor mai fi folosite de la 1 noiembrie, potrivit deciziei Consiliului de Administraţie.

La sfârşitul anului 2010, serviciul Transporturi Auto din TVR deţinea un parc format din 278 de autovehicule. În cursul anului 2010 s-au efectuat un număr de 3.868.211 km, pe parcursul

a 1.431 deplasări în ţară şi Bucureşti. În 2010, consumul de combustibil a scăzut cu 20% faţă de anul 2008, respectiv cu 4% faţă de 2009. Preţul pe litru de combustibil în 2010 a fost mai mare decât în anii precedenţi, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul 2010.

Pe de altă parte, în urmă cu două săptămâni, conducerea instituţiei a suspendat bonurile de masă, un beneficiu acordat până acum angajaţilor, în conformitate cu prevederile articolului 108 din Contractul Colectiv de Muncă din TVR, potrivit căruia „Angajatorul asigură (…) tichete de masă (…) în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţii”, după cum se mai spune în anunţul postat vineri pe site-ul instituţiei.

TVR avea la sfârşitul anului 2010 circa 3.300 de salariaţi, potrivit raportului de activitate al SRTv pe anul trecut.

„În prezent se desfăşoară o evaluare în urma căreia vom stabili ce alte măsuri se pot lua, pentru a reduce cheltuielile şi, implicit, deficitul TVR”, a explicat Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR, într-o scrisoare adresată angajaţilor televiziunii publice. Deficitul TVR din Semestrul I 2011 a fost redus cu 34% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2010, potrivit anunţului postat vineri pe site-ul tvr.ro.

Anunţurile privind reducerea cheltuielilor în TVR vin după ce circa o sută de angajaţi din TVR au ieşit, miercuri dimineaţă, în curtea Televiziunii Publice, dorind să tragă un semnal de alarmă privind situaţia financiară dificilă a SRTv, care ar putea duce la reduceri salariale şi la reducerea personalului instituţiei. Şi marţi dimineaţă angajaţi din TVR s-au strâns în curtea instituţiei, încercând să sensibilizeze conducerea executivă a TVR.

Acţiunile ar fi fost organizate de Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din TVR, însă Sorin Rada, preşedintele sindicatului, nu a putut fi contactat la momentul respectiv pentru a preciza care sunt revendicările angajaţilor din Televiziunea Română care s-au strâns marţi şi miercuri dimineaţă în curtea instituţiei. Potrivit unor surse, angajaţii care au ieşit în curtea TVR se tem de eventuale concedieri colective şi de reduceri mari ale salariilor. Aceste aspecte sunt luate în calcul de conducerea TVR, având în vedere că Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, care până la sfârşitul anului ar putea creşte până la 170 de milioane de lei.

În legătură cu informaţiile vehiculate în ultima perioadă, Alexandru Lăzescu spune, în anunţul postat vineri pe site-ul TVR, că acestea sunt „speculaţii, menite să creeze presiuni şi o stare de nelinişte în instituţie”.

„Nici informaţia potrivit căreia angajaţii televiziunii publice au făcut «grevă» şi au organizat «proteste» spontane nu este adevărată. Angajaţii au fost convocaţi de către liderii sindicali din TVR pentru a discuta situaţia financiară, în incinta televiziunii, aceştia neînaintând însă conducerii TVR niciun protest oficial”, se mai spune în anunţul TVR.

În luna februarie, Alexandru Lăzescu, şeful TVR, a spus, într-o scrisoare către angajaţii Televiziunii Române, că instituţia este într-o situaţie „critică”, precizând că TVR trebuie să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor, precum renunţarea la primele de vacanţă şi limitarea cuantumului de ore suplimentare.

„Nu vă ascund faptul că suntem într-o situaţie extrem de critică. Instituţia noastră s-a aflat permanent în pierdere în ultimii cinci ani, aşa că, inevitabil, capacitatea sa de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită. De la începutul anului şi până în prezent am avut nu mai puţin de şase întâlniri informale cu reprezentanţii dumneavoastră din sindicate. Iar marţi, 22 februarie, am avut şi o întâlnire formală. Ne-am ascultat unii pe ceilalţi, am făcut schimb de idei, am discutat soluţii concrete de reducere a cheltuielilor, dar şi de creştere a veniturilor”, a spus Alexandru Lăzescu.

El a precizat că, prin proiectul de buget pe anul 2011, TVR îşi propune să păstreze „intact” actualul fond de salarii, dar să renunţe la unele beneficii (cum ar fi primele de vacanţă).

„Ştiu că vă nemulţumeşte acest lucru, dar încercaţi să priviţi această măsură prin ochii celor aproximativ 6.000 de angajaţi din instituţiile media care, pe fondul crizei economice din ultimii ani, au rămas fără loc muncă. Şi a colegilor noştri de breaslă din celelalte grupuri media care şi-au văzut reduse salariile cu 20, 30 sau chiar cu 50%, începând din 2009. Dacă măsurile de reducere a cheltuielilor cu care ne confruntăm acum ar fi fost luate la timp – încă de acum doi ani, când toate companiile de media au trecut rapid la tăieri şi reajustări de costuri, pentru a supravieţui – poate că situaţia ar fi fost cu totul alta acum”, a mai scris Lăzescu.

Totodată, el a precizat că a întreprins deja măsuri de reducere a costurilor: „Ştiu că circulă tot felul de zvonuri legate de creşterea fondului total de salarii ca urmare a «sutelor de angajări» făcute în ultima perioadă. Acest lucru este fals (fapt pe care l-au putut constata şi reprezentanţii sindicatelor din documentele pe care le-am pus la dispoziţia lor). În fapt, fondul total de salarii (incluzând toate sporurile şi orele suplimentare) a scăzut uşor în semestrul al II-lea faţă de semestrul I din 2010, în timp ce numărul de angajaţi a rămas practic constant (3.313 salariaţi în decembrie 2010, faţă de 3.303 în iunie). Un alt exemplu: fondul total alocat onorariilor pentru colaboratori (domeniu în care m-am implicat personal) a scăzut cu 2,2 milioane de lei în semestrul al II-lea anul trecut, faţă de primul semestru”.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 571 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. În mod concret, TVR a avut anul trecut venituri totale de 571.078.663 de lei şi cheltuieli totale de 733.002.546 de lei. Totodată, cifra de afaceri netă a SRTv a fost, anul trecut, de 531.874.300 de lei.

Principalele surse ale amplificării pierderilor TVR în anul 2010, menţionate în raport, sunt: licenţele pentru sport – de la 33 miloane lei, în 2009, la peste 101 milioane lei, în 2010 (în conformitate cu angajamentele contractelor încheiate anterior); diferenţe de curs valutar nefavorabile – de la 3,5 milioane lei, în 2009, la 16,3 milioane lei, în 2010; penalităţi bugetare – de la 5 milioane lei, în 2009, la 31 milioane lei, în 2010.