TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă de sub un euro pe lună

Reprezentanții TVR susțin că, în prezent, televiziunea publică "abia supraviețuiește", încasând o taxă de sub un euro pe lună, pe familie, această taxă fiind principala sursă de finanțare a instituției, iar actualul management intenționează să lanseze, în ianuarie, o campanie de informare a publicului în privința finanțării SRTv. Precizarea, făcută într-un comunicat transmis luni, vine după ce mai mulți parlamentari au propus un proiect de lege care prevede eliminarea taxei TV.

RomaniaTV.net
28 dec. 2015, 16:20
TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă de sub un euro pe lună

"Ca urmare a proiectului legislativ inițiat de parlamentarii PSD privind modificarea articolului 40 din Legea 41/ 1994, privind organizarea și funcționarea SRR și SRTv, cu completările și modificările ulterioare, facem următoarele precizări: Televiziunea Română respectă dreptul la opinie și la inițiativă legislativă. Ne revine obligația de a reaminti că, în ultimii ani, au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/ 1994 care vizau eliminarea taxei tv. Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice — PSD, PC, PPDD — au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României", se arată în comunicatul emis de TVR.

Potrivit reprezentanților Televiziunii publice, în prezent, instituția "abia supraviețuiește încasând o taxă tv în cuantum de 4 lei/ familie/ lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/ an)". "Pentru comparație, în Macedonia taxa TV este de 26 euro/ an, în Muntenegru de 42 euro/ an, în Polonia de 50 euro/ an, în Slovacia de 56 euro/ an, în Marea Britanie de 176 euro/an, în Germania — 216 euro/an", precizează comunicatul TVR.

Conform reprezentanților Televiziunii publice, taxa tv "este principala sursă de finanțare" a instituției, "veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricții legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporție de aproximativ 90% către Societatea Națională de Radiocomunicații".

În acest context, actualul management al Televiziunii publice intenționează să lanseze, în ianuarie, o campanie de informare a publicului în privința finanțării TVR, inclusiv a încasărilor din taxa tv, și a modului în care aceasta este utilizată pentru producții și achiziții tv.

"TVR a prezentat la Parlament — comisiilor de cultură, juridice, buget finanțe etc. — câteva propuneri de modificare a Legii nr. 41/ 1994 și va comunica Guvernului punctul de vedere oficial în termenul solicitat", se mai arată în comunicatul TVR.

CITEŞTE ŞI: Membru CNA: Eliminarea taxei TV, o încercare de falimentare a TVR

Ca urmare a proiectului legislativ inițiat de parlamentarii PSD privind modificarea articolului 40 din Legea 41/ 1994, privind organizarea și funcționarea SRR și SRTv, cu completările și modificările ulterioare, facem următoarele precizări: Televiziunea Română respectă dreptul la opinie și la inițiativă legislativă. Ne revine obligația de a reaminti că, în ultimii ani, au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/ 1994 care vizau eliminarea taxei tv. Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice — PSD, PC, PPDD — au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României„, se arată în comunicatul emis de TVR.

Potrivit reprezentanților Televiziunii publice, în prezent, instituția „abia supraviețuiește încasând o taxă tv în cuantum de 4 lei/ familie/ lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/ an)”. „Pentru comparație, în Macedonia taxa TV este de 26 euro/ an, în Muntenegru de 42 euro/ an, în Polonia de 50 euro/ an, în Slovacia de 56 euro/ an, în Marea Britanie de 176 euro/an, în Germania — 216 euro/an„, precizează comunicatul TVR.

Conform reprezentanților Televiziunii publice, taxa tv „este principala sursă de finanțare” a instituției, „veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricții legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporție de aproximativ 90% către Societatea Națională de Radiocomunicații„.

În acest context, actualul management al Televiziunii publice intenționează să lanseze, în ianuarie, o campanie de informare a publicului în privința finanțării TVR, inclusiv a încasărilor din taxa tv, și a modului în care aceasta este utilizată pentru producții și achiziții tv.

„TVR a prezentat la Parlament — comisiilor de cultură, juridice, buget finanțe etc. — câteva propuneri de modificare a Legii nr. 41/ 1994 și va comunica Guvernului punctul de vedere oficial în termenul solicitat”, se mai arată în comunicatul TVR.

CITEŞTE ŞI: Membru CNA: Eliminarea taxei TV, o încercare de falimentare a TVR