Ucraina a doborât 10 rachete şi peste 20 de drone lansate de Rusia în atacuri succesive

Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra Ucrainei în această lună, vizând în principal facilităţi logistice şi de infrastructură înainte de o contraofensivă ucraineană aşteptată.

26 mai 2023, 12:12
Ucraina a doborât 10 rachete şi peste 20 de drone lansate de Rusia în atacuri succesive

Ucraina a doborât 10 rachete şi peste 20 de drone lansate de Rusia în atacuri efectuate în timpul nopţii asupra capitalei Kiev, a oraşului Dnipro şi a regiunilor estice, au declarat vineri oficiali ucraineni citaţi de Reuters.

Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra Ucrainei în această lună, vizând în principal facilităţi logistice şi de infrastructură înainte de o contraofensivă ucraineană aşteptată.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 10 rachete trase din Marea Caspică, 23 de drone Shahed de fabricaţie iraniană şi două drone de recunoaştere. Aceasta a precizat că un total de 17 rachete şi 31 de drone au fost lansate în timpul atacurilor, care au început joi în jurul orei locale 22:00 (şi a României) şi au continuat până vineri la ora 5:00 dimineaţa.

Adjunctul spionajului militar ucrainean spune că „asasinarea lui Putin e o prioritate”, iar Prigojin este şi el pe listă. Răspunsul lui Peskov: „Regimul terorist vorbeşte despre aspiraţiile sale teroriste”

Mai multe drone şi rachete au lovit ţinte în regiunile Harkov şi Dnipropetrovsk, au precizat oficialii ucraineni. Nu există deocamdată nicio informaţie despre eventuali morţi.  „A fost o noapte foarte dificilă. A fost zgomotos – inamicul a lansat un atac în masă asupra regiunii cu rachete şi drone”, a declarat Serhi Lîsak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk. „Dnipro a avut de suferit”, a adăugat guvernatorul într-o postare pe Telegram.

Lîsak a precizat că mai multe case, maşini şi companii private, inclusiv o companie de transport şi o benzinărie, au fost avariate.

Oficialii din Kiev au declarat că acoperişul unui centru comercial, o casă privată şi mai multe maşini au fost avariate. Guvernatorul regiunii Harkov a raportat, la rândul său, pagube la mai multe case private şi instalaţii industriale.

Lukaşenko susţine că rusia livrează Belarusului arme nucleare: „Transferul încărcăturilor a început”

Rusia, care şi-a început invazia la scară largă în urmă cu 15 luni, a lansat sute de atacuri cu rachete din octombrie anul trecut, încercând să distrugă infrastructura critică şi instalaţiile energetice. Moscova a schimbat în ultima vreme obiectivele loviturilor sale cu rachete pentru a încerca să întrerupă pregătirea unui contraatac ucrainean, au declarat oficiali militari.

Ucraina a lovit două regiuni din sudul Rusiei cu o rachetă şi o dronă, dar racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană, potrivit oficialilor ruşi şi relatărilor din presă, potrivit The Guardian.

În oraşul Krasnodar din sudul Rusiei, o explozie a avariat o clădire rezidenţială şi de birouri, au declarat oficialii ruşi. Potrivit Reuters, aceştia nu au precizat care a fost cauza exploziei, dar presa rusă susţine că a fost vorba de un atac cu dronă. Videoclipuri neverificate postate pe reţelele sociale au arătat o dronă care zbura deasupra oraşului.

„Toate serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului. Cauza incidentului este în curs de investigare. Locuitorii sunt rugaţi să rămână calmi”, a scris primarul din Krasnodar, Evgheni Naumov, pe Telegram. În regiunea învecinată Rostov, guvernatorul local a declarat că o rachetă ucraineană a fost doborâtă joi de apărarea aeriană în apropiere de Morozovsk, unde se află o bază aeriană rusă.

„În zona Morozovsk, un sistem de apărare aeriană s-a declanşat, doborând o rachetă ucraineană”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev. „Armata îşi face treaba. Rămâneţi calmi”, a îndemnat el populaţia. Afirmaţiile nu au putut fi verificate în mod independent, precizează The Guardian.