Ucraina acuză Germania că o împiedică să se apere împotriva ameninţării Rusiei. Preşedintele Zelenski se plânge că Berlinul împiedică livrarea de arme defensive către Kiev

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Germania că împiedică livrarea de arme defensive Kievului, în plină perioadă de tensiuni cu Moscova, suspectată că ar pregăti o invazie a Ucrainei.

14 dec. 2021, 15:09
Ucraina acuză Germania că o împiedică să se apere împotriva ameninţării Rusiei. Preşedintele Zelenski se plânge că Berlinul împiedică livrarea de arme defensive către Kiev

„Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, pe care preşedinţia l-a publicat integral în ucraineană.

„Orice stat democratic care se protejează împotriva unei agresiuni trebuie să aibă dreptul de a achiziţiona acest gen de instrumente defensive. Însă în anumite capitale în continuare domină teama”, a mai spus el.

Kievul a anunţat în noiembrie că doreşte să achiziţioneze arme defensive suplimentare de la occidentali din cauza „agresivităţii” Rusiei.

Estul Ucrainei este din 2014 teatrul unui război cu separatiştii pro-ruşi despre care se consideră că sunt susţinuţi de Kremlin, în pofida faptului că acesta infirmă. Acest conflict, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, a început după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Citeşte şi Ucraina, lăsată descoperită în faţa unei posibile invazii a Rusiei. Germania blochează furnizarea de arme prin intermediul NATO, către Kiev

În aceste ultime săptămâni tensiunea a urcat şi mai mult, Occidentul acuzând Kremlinul că pregăteşte o invazie a Ucrainei şi înmulţind avertismentele faţă de Rusia.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a discutat săptămâna trecută cu Vladimir Putin, ameninţându-l pe acesta cu sancţiuni „cum nu s-au mai văzut” în caz de atac asupra Ucrainei.

Pentru moment, aceste eforturi nu au dat rezultate, a spus marţi Zelenski. „Suntem recunoscători pentru susţinere, dar aceste eforturi colective pentru moment nu sunt suficiente” pentru a schimba politica Moscovei, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a mai afirmat că în pofida negocierilor între Moscova şi Washington, contingentele şi echipamentele militare ruse masate la frontiera cu Ucraina nu au fost reduse.

Temându-se de o escaladare în teren, occidentalii au ezitat multă vreme să vândă arme Kievului. Ucrainenii au reuşit în cele din urmă să-şi procure anumite sisteme defensive, în principal dispozitive de rachete antitanc americane Javelin şi drone de luptă turce.

Citeşte şi SUA au anunţat că nu vor avea o ripostă militară directă, dacă Rusia atacă Ucraina. Cum va reacţiona Casa Albă în cazul unui război în estul României