Ucraina ameninţă că va lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. SUA montează radare performante la graniţa României cu Ucraina

Noile sisteme de apărare antirachetă primite de Ucraina din Occident ar putea fi folosite pentru a lovi ţintele chiar de la lansarea lor de pe teritoriul rusesc, sugerează un oficial de la Kiev.
Filip Stan
08 nov. 2022, 00:04
Ucraina ameninţă că va lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. SUA montează radare performante la graniţa României cu Ucraina

Sistemele de apărare aeriană occidentale recent sosite în ţară vor ajuta Ucraina să facă faţă noii ameninţări reprezentate de rachetele balistice care ar fi fost achiziţionate de Rusia din Iran, iar Kievul ar putea viza distrugerea lor chiar la locul de lansare al acestora, care probabil s-ar afla pe teritoriul rusesc, la distanţă mare de graniţele ucrainene, relatează CNN, care citează declaraţiile unui purtător de cuvânt al forţelor aeriene iraniene .

„Trebuie să fie distruse cumva, probabil de la locul unde sunt lansate. Pentru că nu avem niciun mijloc eficient de combatere a rachetelor balistice, cu excepţia distrugerii lor fizice în etapa de lansare”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat.

„Cred că atât conducerea militară de vârf, cât şi partenerii noştri lucrează la această problemă, căutând modalităţi eficiente de a contracara aceste noi ameninţări”, a  mai declarat Ihnat.

Oficialul ucrainean a explicat că rachetele iraniene au o rază de acţiune de 300 până la 700 de kilometri, ceea ce, în principiu, nu ar fi nimic nou pentru Ucraina, deoarece rachetele Iskander (de fabricaţie rusă – n.r.) au fost folosite încă din prima zi a războiului.

Ucraina a primit arme sosfisticate, veste proastă pentru Putin: „Vom continua să-i doborâm pe inamicii care ne atacă”

El a mai spus că ruşii nu au reuşit să facă progrese pe câmpul de luptă şi recurg la atacarea infrastructurii care furnizează energie şi apă. „Vor să lovească în primul rând instalaţiile energetice în perioada de toamnă-iarnă, deoarece viaţa oamenilor depinde în mare măsură de acestea. Acest terorism aerian va continua prin toate mijloacele disponibile”, a spus oficialul ucrainean.

„Este clar că rachetele care vor fi primite de la Iran, dacă se va face acest lucru, vor fi folosite la instalaţiile de infrastructură energetică, iar ruşii vor continua să lovească şi cu rachete de croazieră”, a continuat el.

Potrivit CNN, care citează oficiali dintr-o ţară occidentală ce monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului, Teheranul se pregăteşte să trimită Rusiei aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi mai multe drone de atac.

Ucraina a anunţat luni că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene. „Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide au sosit în Ucraina! Acest armament ca consolida considerabil armata ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

SUA vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina

Puşcaşii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina, anunţă Ambasada României în Statele Unite, într-o postare pe Facebook.

Vladmir Putin anunță câți soldați ruși din cei peste 300.000 de rezerviști mobilizați se află acum în Ucraina
Radarul va asigura „detectarea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene” şi va acoperi estul Ucrainei şi bazinul central şi vestic al Mării Negre, „îmbunătăţind apărarea integrată prin creşterea razei de detectare a ţintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii şi înalte”, precizează Ambasada României în SUA.

De asemenea, armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va fi integrat în sistemul integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă al NATO, informează sursa citată.

În iunie, la summitul NATO de la Madrid, SUA au anunţat că îşi vor consolida poziţionarea militară în Europa, pentru ca NATO să poată răspunde la ameninţări provenind „din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”. Cu această ocazie, preşedintele Joe Biden a anunţat o prezenţă consolidată – militari şi capacităţi americane – în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

Militarii americani şi spanioli au făcut deja misiuni de recunoaştere în ţară, pentru stabilirea locurilor optime de amplasare a radarelor, de comun acord cu autorităţile militare române.

MApN urmează să asigure facilităţile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele şi fondurile pentru intrare, staţionare şi operare.

De asemenea, preşedintele Iohannis a notificat conducerea Parlamentului că este de acord cu operaţiunea, după ce s-a consultat cu CSAT. Comisiile pentru Apărare ale celor două Camere vor fi informate despre această decizie, la fel şi un viitor plen reunit al Parlamentului.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile