Ucraina anunță că a doborât o rachetă hipersonică Kinjal, arma „invincibilă” a lui Putin

Sistemul american Patriot este deja folosit cu succes de armata lui Zelenksi, războiul din Ucraina trece la un alt nivel pe măsură ce se cristalizează taberele.

06 mai 2023, 21:45
Ucraina anunță că a doborât o rachetă hipersonică Kinjal, arma „invincibilă” a lui Putin

Generalul ucrainean Mikola Oleşciuk a anunţat, sâmbătă, că Ucraina a doborât pentru prima dată o rachetă hipersonică rusă Kinjal, în timpul atacurilor Moscovei din noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP.

Atacurile tot mai dese asupra rafinăriilor și depozitelor de combustibil din Rusia sau a zonelor controlate de ruși din Ucraina sunt un semn că stă să înceapă contraofensiva ucraineană, spun analiștii militari. În Herson, populația a fost avertizată să stea la adăpost în următoarele 56 de ore, iar vineri mai multe autocare au evacuat civili. Și în Zaporojie un atac al ucrainenilor asupra forțelor de ocupație pare iminent, iar rușii au ordonat evacuarea orașelor din apropierea liniei frontului. Între timp, continuă bombardamentele rușilor asupra civililor. Vineri, cinci persoane au murit în regiunea Donețk unde proiectilele au lovit inclusiv blocuri de locuințe.

Ucraina a doborât o rachetă hipersonică folosind sistemul american Patriot

Forţele Aeriene ale Ucrainei au anunţat sâmbătă că au doborât o rachetă hipersonică rusă Kinjal, una dintre cele mai performante rachete ale Moscovei, lângă Kiev, folosind sistemul Patriot primit de la americani. Informația apăruse din mai multe surse încă de vineri, însă a fost confirmată abia acum.

Rusia anunță doborârea unei noi drone ucrainene în Peninsula Crimeea

„Da, am doborât racheta «inegalabilă» Kinjal”, a scris pe canalul său de Telegram şeful forţelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk. „S-a întâmplat în timpul atacului de noapte din 4 mai deasupra regiunii Kiev”, adăugat acesta, potrivit The Guardian.

Mikola Oleşciuk a precizat că racheta Kinjal (Pumnal) a fost lansată de un avion MiG-31K de pe teritoriul Rusiei.

Racheta hipersonică Kinjal este una dintre cele mai avansate arme de care dispune Rusia. Aceasta are o rază de acțiune de 2.000 de kilometri și poate atinge viteze de 10 ori mai mari decât cea a sunetului, fiind, astfel, foarte greu de interceptat.

Viteza hipersonică și fuzelajul foarte rezistent permit rachetelor Kinjal să distrugă ținte foarte bine fortificate, precum buncărele.

Când a fost testată în 2018, președintele Vladimir Putin a numit-o arma „invincibilă”. Ucraina a primit primele livrări ale sistemelor de apărare Patriot la sfârșitul lunii trecute.

Rusia susţine că a doborât o rachetă balistică ucraineană deasupra Peninsulei Crimeea

 Un înalt responsabil rus a afirmat sâmbătă că o rachetă balistică ucraineană a fost doborâtă deasupra Peninsulei Crimeea anexate, un eveniment rar într-un moment în care se profilează o viitoare contraofensivă a forţelor ucrainene.

„Forţele de apărare antiaeriene au doborât deasupra republicii Crimeea o rachetă balistică trasă de un sistem ucrainean Grom-2. Nu sunt distrugeri, nici victime”, a anunţat pe Telegram şeful instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Unul dintre consilierii săi, Oleg Kriucikov, a afirmat că au fost doborâte două rachete Grom-2, potrivit unor informaţii actualizate.

Aceste informaţii nu au putut fi verificate din sursă independentă, precizează AFP. Potrivit agenţiei de presă ruse TASS, este pentru a doua oară când utilizarea de rachete balistice ucrainene Grom este semnalată de autorităţi deasupra Crimeei. Prima semnalare a avut loc luna trecută.

Din vara lui 2022, Crimeea, anexată de Moscova în 2014, este în mod regulat lovită de explozii şi de atacuri cu drone aeriene, iar uneori cu drone de suprafaţă (navale).

Bombardamentele rusești au ucis zeci de civili în Herson: ”Țintele lor sunt viețile noastre și viețile copiilor noștri”

La sfârşitul lui aprilie, un atac cu drone a provocat un imens incendiu într-un depozit de petrol din Sevastopol, în Crimeea, unde se află baza principală a Flotei Ruse de la Marea Neagră.

Acest nou anunţ survine în condiţiile în care loviturile cu drone, sabotajele şi presupusele atentate s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Rusia, uneori departe de Ucraina, fără ca autori lor să fie clar identificaţi.

Kremlinul acuză de aceste atacuri Kievul, care dezminte, în condiţiile în care se profilează o amplă ofensivă a forţelor armate ucrainene şi marile festivităţi din Rusia cu prilejul zilei de 9 mai, ziua victoriei împotriva lui Hitler în 1945.

Evacuări și stare de asediu în Herson

Starea de asediu a fost instituită în Herson, de vineri seară, pe durata a 56 de ore, timp în care locuitorii au fost sfătuiți să nu iasă din case. Această măsură întărește teoriile experiților militari potrivit cărora Kievul se pregătește să înceapă contraofensiva.

Mai multe autorcare și zeci de mașini au evacuat civili, vineri. Herson, oraș care a fost cucerit de ruși în timpul ofensivei, dar care a fost recapturat de ucraineni în luna noiembrie a anului trecut, este frecvent bombardat de armata rusă care se află dincolo de râul Nipru.

Două orașe în partea controlată de ucraineni a provinciei Herson au fost lovite, vineri, cu rachete rusești, care au distrus o biserică și au avariat 20 de case, rănind o persoană, au anunțat autoritățile locale.

Între timp, guvernatorul numit de Moscova în Zaporojie, a ordonat evacuarea localităților aflate în apropiere de linia frontului, după ce a declarat că bombardamentele ucrainenilor s-au intensificat în ultimele zile.

Și aici este așteptată o contraofensivă. Forțele de invazie rusești controlează, în prezent, aproximativ 80% din regiunea Zaporojie.

Alte semne că stă să înceapă contraofensiva țin de atacurile care se concentrează asupra mijloacelor de logistică ale rușilor.

Rafinăriile și depozitele de combustibil, esențiale pentru alimentarea trupelor rusești, au devenit ținte prioritare ale atacurilor, executate, de regulă, cu drone.

Joi, o dronă a fost doborâtă lângă o bază aeriană de lângă Sevastopol, în Crimeea. În aceeași zi, pe teritoriul rus, în Krasnodar și Rostov, ambele în apropiere de granița cu Ucraina, atacuri cu dronă au provocat incendii la rafinării. Vineri, alt incendiu a fost provocat la o rafinărie din Krasnodar de un atac.

De asemenea, în ultima săptămână, două depozite de combustibil au luat foc în Crimeea și în împrejurimi.

De asemenea, în regiunea rusească Breansk, două trenuri de marfă au deraiat la începutul acestei săptămâni după ce dispozitive explozibile au fost montate pe șine.

Deși Kievul nu a revendicat aceste atacuri, analiștii militari le pun pe seama pregătirii contraofensivei de către ucraineni.

„Toate aceste lucruri au fost făcute pentru a pregăti o ofensivă. Sunt sigur că intensitatea atacurilor va crește”, a declarat Mihailo Samus, un specialist militar din Kiev, potrivit The Guardian.

Un oficial ucrainean, sub protecția anonimatului, nu a confirmat și nici nu a infirmat iminența contraofensivei, mărginindu-se să spună că: „acestea sunt măsuri standard pentru limitarea capabilităților armatei ruse”.

Cinci civili ucraneni au fost uciși în bombardamentele din estul Ucrainei

Cinci civili au fost uciși și trei au fost răniți, în atacurile rusești din ultimele 24 de ore, din regiunea Donețk, au anunțat autoritățile locale.

Un proiectil rusesc a lovit inclusiv un bloc de locuințe din localitatea Avdiivka.

„O familie formată din trei persoane locuia la etajul doi al blocului. După lovitură, o femeie a fost aruncată prin fereastra apartamentului și a murit, în timp ce soțul și mama ei au fost îngropați sub dărâmături”, a declarat șeful administrației militare a orașului, Vitali Barabaș, potrivit Kiev Independent.

Cel puțin 1.497 de oameni au fost uciși și 3.477 răniți în regiunea Donețk de la începutul ivaziei rusești, spun autoritățile ucrainene.