Ucraina aruncă totul în luptă. Şi-a retras militarii staţionaţi în Kosovo pentru a-i trimite pe front în Donbas

Ucraina şi-a rechemat în ţară contingentul de militari care au participat la misiunea KFOR (Forţa internaţională de menţinere a păcii in Kosovo sub egida NATO), a transmis Comandamentul forţelor unificate ale armatei ucrainene.

03 aug. 2022, 17:14
Ucraina aruncă totul în luptă. Şi-a retras militarii staţionaţi în Kosovo pentru a-i trimite pe front în Donbas

Ucraina dispune în prezent de un contingent de 40 de militari în Kosovo, iar autorităţile ucrainene au început să ia măsuri pentru readucerea acestora în ţară. Retragerea contingentului ucrainean din cadrul KFOR are la bază decretul emis de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la 7 martie 2022 (nr.114) cu privire la rechemarea contingentului naţional şi a personalului aferent care participă la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii şi securităţii.

Rechemarea contingentului naţional înseamnă încetarea temporară a participării noastre la KFOR„, au menţionat surse din cadrul comandamentului citat.

În martie, preşedintele Volodimir Zelenski i-a rechemat în ţară pe toţi militarii ucraineni din toate misiunile de menţinere a păcii din lume pentru ca aceştia să se alăture forţelor armate ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse pe care Kremlinul a declanşat-o în 24 februarie în Ucraina.

Situaţia în nordul Kosovo a escaladat la sfârşitul lunii iulie, unde etnicii sârbi au blocat drumurile în semn de protest faţă de o decizie a guvernului de la Pristina privind schimbarea plăcuţelor auto şi a documentelor sârbeşti cu unele emise de autorităţile din Kosovo. După incidentele de duminică seara de la graniţa dintre Serbia şi Kosovo, oficialii de la Pristina au decis amânarea cu 30 de zile a punerii în practică a deciziei, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

În acest timp, forţele armate ucrainene trebuie să facă faţă avansului trupelor ruse în regiunea Doneţk şi a concentrărilor de trupe ruse în sudul ţării, unde armata ucraineană anunţase anterior că va declanşa o contraofensivă, dar, după cum relatează media ucrainene, şi ruşii se pregătesc de asemenea de un contraatac în regiunea Herson.

Citeşte şi Dezvăluiri cutremurătoare ale soldaţilor ruşi. Îşi acuză superiorii că i-au sechestrat: „Eram hrăniţi o singură dată pe zi, la prânz”

Comandamentul operaţional Sud al forţelor de apărare din Ucraina a semnalat miercuri pregătiri observate în rândul trupelor ruse în vederea lansării cel mai probabil a unui contraatac cu scopul de a ocupa restul regiunii Herson, întrucât invadatorii nu ocupă deocamdată întreaga regiune.

Armata rusă a început să creeze un grup de atac în direcţia Krivoi Rog, potrivit agenţiei de presă ucrainene Ukrinform. „Inamicul desfăşoară ostilităţi de-a lungul liniei de apărare pe care o ocupă„, afirmă comandamentul militar într-un comunicat postat pe Telegram, indicând că probabil acesta se pregăteşte de un contraatac în regiunea Herson. Comandamentul militar raportează şi două lovituri aeriene miercuri în regiunile Herson şi Nikolaev.

Citeşte şi „Vip-urile lui Putin”. Cum trăiesc elitele ruseşti în a şasea lună a războiului şi cum s-au obişnuit cu noua realitate

De asemenea, administraţia militară locală din Liov (Lviv), în vestul ţării, a raportat două explozii în regiunea de graniţă cu Polonia. O rachetă a lovit o unitate militară din Cervonograd, a relatat Ukrainska Pravda, care adaugă că a fost lovit şi un sistem de rachete antiariene din zonă. Antiaeriana ucraineană a interceptat şi distrus şase rachete lansate de forţele ruse în regiunea Liov în ultimele 24 de ore, conform publicaţiei citate.

În acelaşi timp, autorităţile locale au raportat două explozii pe teritoriul unităţii militare din Cervonograd. Deocamdată nu se cunosc nici dimensiunea pagubelor şi nici numărul de posibile victime. La Harkov, în nord-vest, o instalaţie industrială de uz civil a fost avariată în urma unui atac cu mai multe rachete ruseşti, potrivit administraţiei regionale ucrainene