UCRAINA: Casa Albă afirmă că RUSIA a ÎNCĂLCAT reglementările internaţionale. SUA vor să izoleze Rusia

Rusia a fost aspru criticată de SUA şi de comunitatea internaţională pentru faptul că a plasat nave în Marea Neagră, în peninsula Crimeea şi că le-a cerut militarilor ucraineni din teritoriul autonom să se predea. Preşedintele Barack Obama a afirmat că, prin acţiunile sale, Rusia a încălcat reglementările internaţionale.

RomaniaTV.net
03 mart. 2014, 20:37
UCRAINA: Casa Albă afirmă că RUSIA a ÎNCĂLCAT reglementările internaţionale. SUA vor să izoleze Rusia

„Există un consens la nivel internaţional asupra faptului că Rusia a încălcat reglementările internaţionale”, prin atitudinea sa faţă de locuitorii din Peninsula Crimeea, a declarat Obama.

Potrivit CNN, şeful Casei Albe a mai declarat că „Statele Unite examinează o serie de măsuri diplomatice şi economice” pentru a „izola Rusia”. Obama a cerut, de asemenea, Congresului să conclucreze în acest sens cu administraţia de la Casa Albă privind măsurile de asistenţă economică ce se vor acorda Ucrainei eliberate de preşedinţia lui Viktor Ianukovici, care a fost înlăturat de la putere de către protestatarii pro europeni.

Citeşte şi UCRAINA: O bază aeriană ucraineană din Crimeea a trecut, cu tot cu avioane, sub comanda republicii autonome

Rusia este de partea rea a istoriei în criza din Ucraina„, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Chiar dacă Rusia a negat prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că a acţionat în mod agresiv, colegii lui din Uniunea Europeană, de la Bruxelles, l-au contrazis la unison, condamnând ceea ce ei au numit „violarea clară a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale” a acestei ţări şi au cerut sancţiuni împotriva Moscovei, în cazul în care Rusia nu îşi retrage trupele din regiune,  potrivit CNN.

Control operaţional sub acoperirea unor exerciţii militare, dar cu muniţie reală

O oficialitate a Administraţiei americane a declarat pentru Fox news că armata rusă „deţine controlul operaţional în Peninsula Crimeea”, estimând că sunt aproximativ 6.000 de trupe ruseşti atât în rândul armatei terestre cât şi în cel al Marinei militare.

Luni, Marina rusă staţionată în Crimeea – nave militare şi nave ale Pazei de coastă au făcut exerciţii militare cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi de Suedia, potrivit unui comunicat al Ministerul rus al Apărării.

Tensiunile din Peninsulă sunt departe de a se fi relaxat. Din contră, se anticipează că vor fi în creştere în zilele următoare. Noul premier al Ucrainei, Arseni Iaţeniuc, care a acuzat Moscova că face declaraţii de război, a jurat că „noul Guvern de la Kiev nu va preda (Rusiei, n.r) regiunea Crimeea”.

„Nimeni nu va abandona Crimeea… Nu există niciun temei pentru folosirea forţei împotriva civililor şi a ucrainenilor şi nici pentru invazia vreunui contingent militar rus„, a mai spus premierul ucrainean.