Ucraina denunţă o invazie armată din partea Rusiei: 6.000 de soldaţi ruşi trimişi pe teritoriul ei

Crimeea este supusă unei 'invazii armate'. Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării.

RomaniaTV.net
28 feb. 2014, 21:18
Ucraina denunţă o invazie armată din partea Rusiei: 6.000 de soldaţi ruşi trimişi pe teritoriul ei

Kievul estimează că aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în republica autonomă Crimeea, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul. Cu toate astea, premierul Arseni Iaţeniuk a dat asigurări că armata ucraineană nu va reacţiona la „provocările” Rusiei.

‘Asistăm acum la o invazie armată rusă… Spaţiul aerian în Crimeea este închis din cauza numărului mare de aterizări de avioane şi elicoptere ruseşti’, a declarat reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghi Kunitsîn, la canalul de televiziune ART. 

În acest sens, Ucraina a denunţat violarea spaţiului ei aerian de către Rusia şi a cerut întoarcerea imediată a elementelor implicate la bazele lor, într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

‘Ministerul Afacerilor Externe ucrainean a protestat într-o notă trimisă Rusiei împotriva violării spaţiului aerian ucrainean… şi a cerut întoarcerea imediată a militarilor şi vehiculelor lor la bazele lor’, potrivit acestui comunicat.

Mai mult, preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească ‘imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea’, într-un discurs televizat.

‘Mă adresez personal preşedintelui Putin, cerându-i să oprească imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea’, a declarat Oleksandr Turcinov.

El a denunţat o provocare a Moscovei: ‘Este provocat conflictul şi apoi anexat teritoriul’.