Ucraina: Două milioane de alegători din estul ţării ar putea fi privaţi de vot la scrutinul prezidenţial

Două milioane de alegători din estul Ucrainei ar putea fi privaţi de dreptul de vota la scrutinul prezidenţial din 25 mai dacă guvernul nu intervine pentru a garanta securitatea, a avertizat sâmbătă Comisia Electorală Centrală de la Kiev, transmite AFP.

RomaniaTV.net
17 mai 2014, 09:29
Ucraina: Două milioane de alegători din estul ţării ar putea fi privaţi de vot la scrutinul prezidenţial

Într-un comunicat de presă, Comisia Electorală se declară îngrijorată de imposibilitatea de a pregăti şi organiza acest scrutin crucial pentru viitorul Ucrainei, ca urmare a ”acţiunilor ilegale ale necunoscuţilor”, termen folosit pentru a-i desemna pe separatiştii militari proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Acestea şi-au proclamat la 13 mai ”suveranitatea” după organizarea de referendumuri considerate ilegale de Kiev şi comunitatea internaţională.

Autoritatea electorală ucraineană aminteşte de mai multe cazuri de ”ameninţări şi presiuni fizice contra membrilor comisiilor electorale” locale din estul Ucrainei. În total, potrivit unei numărători a AFP pe baza cifrelor oficiale privind alegătorii înregistraţi în aceste comisii, peste 970.000 de alegători din regiunea Doneţk şi 940.000 din regiunea Lugansk ar putea fi împiedicaţi să voteze.

La alegerile prezidenţiale din 25 mai sunt aşteptaţi la vot 36 de milioane de ucraineni.