Moment istoric: Regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi-au proclamat independenţa

Regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi-au proclamat independenţa, în urma referendumurilor controversate de duminică. Rezultatele nu sunt însă recunoscute de Ucraina, Statele Unite şi nici de Uniunea Europeană. De partea cealaltă, Rusia a anunţat că respectă alegerea locuitorilor din regiunile rusofone.

RomaniaTV.net
13 mai 2014, 09:11
Moment istoric: Regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi-au proclamat independenţa

Potrivit separatiştilor, în Doneţk peste 90% dintre votanţi au votat în favoarea independenţei, iar în Lugansk peste 96%. Mai mult de atât, liderul Autoproclamatei ‘Republici Doneţk’ a cerut alipirea la Rusia şi a anunţat lansarea de operaţiuni antiteroriste contra ‘grupărilor naziste ucrainene’. În acest timp, Kievul spune că cele două referendumuri sunt o farsă şi nu au efect juridic.

„Această farsă, numită de separatişti şi terorişti drept referendum, nu este nimic mai mult decât o acoperire propagandistică a crimelor, violenţelor şi răpirilor”, a declarat Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei.

De partea cealaltă, Rusia a cerut guvernului de la Kiev să discute structura viitoare a Ucrainei.

„Respectăm dorinţa locuitorilor din Doneţk şi Lugansk şi sperăm că implementarea în practică a rezultatelor acestui vot va avea loc într-o manieră civilizată, fără violenţe şi prin dialog”, a declarat Serghei Lavrov, ministru de Externe al Rusiei.

Nici Statele Unite şi nici Uniunea Europeană nu recunosc referendumurile, pe care le cataloghează drept ilegale. Criza din Ucraina a fost discutată şi la Bruxelles, în cadrul consiliului de afaceri externe.

Totodată, Uniunea Europeană a extins lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiuni. Celor 48 de nume se adaugă 13, plus două firme, care au obţinut profit de pe urma anexării Crimeei de către Rusia.

Citeşte şi Turcinov: Referendumul din estul ţării este o farsă şi nu are efecte juridice