Ucraina exclude negocieri cu Rusia fără medierea UE şi SUA

Primul ministru ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a exclus marţi orice negocieri bilaterale cu Rusia vecină fără medierea Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene.

RomaniaTV.net
27 mai 2014, 09:32
Ucraina exclude negocieri cu Rusia fără medierea UE şi SUA

„Poziţia guvernului este neschimbată. În condiţiile actuale, negocierile bilaterale cu Rusia, fără prezenţa SUA şi UE, nu sunt posibile”, a declarat Iaţeniuk, la şedinţa cabinetului de miniştri.

Ucraina: Preşedintele demis Viktor Ianukovici „va respecta” alegerea făcută de popor

„Cu ei (ruşii) numai să te aşezi la masa tratativelor în doi că vei fi cu siguranţă înşelat, iar apoi vor spune că lucrurile stau chiar aşa, cu o privire inteligentă şi încrezătoare”, a remarcat premierul ucrainean.

Noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a manifestat luni speranţa într-o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în prima jumătate a lunii iunie, dar a afirmat că autorităţile de la Kiev nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeii la Rusia.

Alegeri în Ucraina: Poroşenko se angajează să urmeze calea integrării europene. Vrea alegeri parlamentare

Moscova, care nu a recunoscut legitimitatea puterii de la Kiev rezultată în urma înlăturării preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, declarase, în urmă cu o zi, prin vocea ministrului său de externe Serghei Lavrov, că este „dispusă la dialog” cu noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, dar fără mediatori, după cum a relatat agenţia de presă ucraineană Unian.

Rusia este „dispusă la dialog” cu Ucraina, dar fără medierea UE şi SUA. „Mă îndoiesc că pentru relaţiile cu Ucraina avem nevoie de nişte intermediari”, a spus Lavrov, care mai ceruse Kievului să oprească operaţiunea specială în sud-estul ţării.