Ucraina: Ianukovici anunţă REMANIERE GUVERNAMENTALĂ şi AMENDAMENTE la LEGILE REPRESIVE

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a anunţat vineri o remaniere guvernamentală şi amendamente la legile represive controversate cu ocazia unei sesiuni extraordinare a parlamentului care este convocată pentru 28 ianuarie, informează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
24 ian. 2014, 17:30
Ucraina: Ianukovici anunţă REMANIERE GUVERNAMENTALĂ şi AMENDAMENTE la LEGILE REPRESIVE

Şeful statului, care s-a întâlnit cu puţin timp mai înainte cu comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, a avertizat, de asemenea, că va utiliza ”toate mijloacele legale‘ aflate la dispoziţia sa dacă nu se va găsi o soluţie la criza cu opoziţia.

”Vom lua o decizie în cursul acestei sesiuni: preşedintele va semna un decret şi vom lua decizia de a remania guvernul pentru a forma echipa guvernamentală cea mai profesionistă”, a declarat Ianukovici în cadrul unei întâlniri cu demnitari religioşi.

Referindu-se la legile votate săptămâna trecută şi intrare în vigoare miercuri, care întăresc sancţiunile împotriva manifestanţilor, preşedintele ucrainean a anunţat: ”Vom adopta modificări la aceste legi şi vom soluţiona această problemă”, informează Agherpres.

Legile prevăd pedepse de 15 zile de închisoare pentru instalarea de corturi sau baricade în locuri publice şi până la 5 ani de închisoare pentru persoanele care blochează clădiri oficiale. Măsurile au fost denunţate de către ţările occidentale şi au antrenat o radicalizare a mişcării de protest, izbucnită în urmă cu două luni după ce Ucraina a refuzat să semneze un acord cu Uniunea Europeană, preferând o apropiere cu Moscova.

Ianukovici şi-a confirmat, de asemenea, intenţia de a-i elibera pe militanţii arestaţi, cum le-a promis joi şi şefilor opoziţiei, dar a lansat un avertisment la adresa manifestanţilor în cazul imposibilităţii de a se ajunge la un acord politic. ”Dacă totul trece cu bine, cu atât mai bine. În caz contrar, vom folosi toate mijloacele legale” , a conchis Viktor Ianukovici.