Ucraina, în beznă şi frig. Premierul Denis Șmihal: „Toate termocentralele și hidrocentralele au fost avariate”

Atacurile masive cu rachete ale Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei au deteriorat toate centralele termice și hidroelectrice, a anunţat premierul ucrainean Denis Shmihal, citat de The Kyiv Independent.

11 dec. 2022, 23:21
Ucraina, în beznă şi frig. Premierul Denis Șmihal: „Toate termocentralele și hidrocentralele au fost avariate”

Ucraina a rămas în beznă şi frig în plină iarnă. Ca urmare a atacurilor masive ale Rusiei, 40% din instalațiile rețelei de înaltă tensiune au fost avariate. Ucrainenii ar trebui să se pregătească pentru restricții semnificative în această iarnă, a anunţat premierul Ucrainei, Denis Șmihal, pe pagina sa de Facebook.

„Există un deficit semnificativ de energie în sistemul energetic al Ucrainei. După opt valuri de atacuri cu rachete în țară, toate termocentralele și hidrocentralele au fost avariate, 40% din instalațiile rețelei de înaltă tensiune au fost avariate în diferite grade. Fiecare dintre noi ar trebui să realizeze că vom trece prin această iarnă cu restricții semnificative în ceea ce privește consumul de energie electrică”, a scris premierul ucrainean pe Facebook.

Oficialul ucrainean a anunţat că „Guvernul a instruit Ministerul Energiei să identifice și să prezinte spre examinare priorități clare de includere a furnizării de energie electrică.
🔹 Prima prioritate este infrastructura critică și spitalele.
🔸 Prioritate a doua – întreprinderi și obiecte ale complexului militar industrial.
🔹 A treia prioritate este o afacere care produce bunuri și produse care sunt de importanță critică pentru țară.
🔸 A patra prioritate este sectorul rezidențial”, a mai scris premierul Ucrainei.

Război în Ucraina. Bombardamente intense, obuzele au lovit şi o maternitate VIDEO

În total, forțele ruse ar fi lansat peste 1.000 de rachete și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina începând cu 10 octombrie, potrivit lui Volodimir Kudritski, CEO al operatorului de stat din Ucraina Ukrenergo.

Citeşte şi: Zelenski anunţă situaţie critică la Odesa, după atacul masiv cu drone: „Doar infrastructura critică este conectată la energie”

 

Ucraina nu cedează. A lovit cartierul general al Grupului Wagner din Luhansk

Dar în ciuda atacurilor susţinute ale ruşilor lui Vladimir Putin, Ucraina nu cedează. Soldaţii ucraineni au lovit cartierul general al Grupului Wagner din Luhansk, potrivit guvernatorului.

Ucrainenii au bombardat un hotel din Kadiivka, oraş din estul Ucrainei, unde îşi avea sediul grupului rus de mercenari Wagner, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, Serhi Haidai, relatează BBC.

Guvernatorul spune că este de aşteptat ca „cel puţin 50%” din forţele care au supravieţuit să moară din cauza lipsei de tratament medical”.

Grupul Wagner sunt mercenari sponsorizaţi de stat care acţionează în interesul Kremlinului, potrivit experţilor occidentali. Compania militară privată, înfiinţată de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost acuzată în repetate rânduri de crime de război şi de încălcări ale drepturilor omului. Unităţile Wagner au fost desfăşurate anterior în Crimeea, Siria, Libia, Mali şi Republica Centrafricană, iar acum ar fi principalele forţe implicate în luptele de la Bahmut.

Lovitura asupra hotelului din Kadiivka unde s-ar fi aflat mercenarii Wagner a avut loc în timp ce în sud, Rusia a lovit cu drone Odesa, iar Ucraina a ripostat cu un atac la Melitopol.

Sâmbătă, armata ucraineană a declarat că a doborât 10 drone, în timp ce alte cinci au lovit instalaţii energetice din regiunea Odesa, lăsând aproximativ 1,5 milioane de oameni fără energie electrică. Infrastructura-cheie a fost lovită cu drone ruseşti fabricate în Iran, potrivit oficialilor ucraineni.

La rândul lor, autorităţile proruse din Melitopol au anunţat că un atac cu rachete ucrainene a ucis două persoane şi a rănit 10. Imaginile postate de un oficial instalat de Moscova acolo arătau un incendiu de proporţii.

„Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două rachete, patru şi-au atins ţintele”, a declarat Evgheni Baliţki, guvernatorul instalat de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie. El a adăugat că în atac a fost distrus un „centru de recreere” unde oamenii luau masa, iar forţele ucrainene ar fi folosit lansatoare de rachete Himars furnizate de SUA. Această armă a jucat un rol-cheie în contraofensiva Ucrainei, fiind folosită pentru a ţinti locaţii aflate departe de linia frontului, inclusiv posturi de comandă ale Rusiei.

Ivan Fedorov, primarul refugiat al Melitopolului, a declarat însă că zeci de „invadatori” au fost ucişi în acest atac.

Melitopolul se află sub ocupaţie de la începutul lunii martie şi este un important centru logistic pentru forţele ruse din sud-est. Oraşul, care face parte din regiunea Zaporojie, este situat strategic între Mariupol la est, Herson şi râul Nipru la vest şi Crimeea la sud.

Ucraina afirmă că eforturile sale de recucerire a teritoriului ocupat continuă, în ciuda sosirii iernii. În ultimele săptămâni, cele mai multe lupte au avut loc în estul ţării, în special în jurul oraşului Bahmut din regiunea Doneţk. Dar sâmbătă seara, Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Zelenski, a sugerat că Melitopol ar putea fi o ţintă principală a forţelor ucrainene. „Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte”, a declarat el într-un interviu. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, a adăugat el, „forţele ucrainene ar obţine o rută directă către Crimeea”, peninsula invadată şi anexată de Rusia în 2014 şi pe care ucrainenii au promis că o vor recuceri.