Ucraina încearcă să stârnească revolte în Rusia. Parlamentul de la Kiev a recunoscut suveranitatea Ceceniei

Rada Supremă de la Kiev, parlamentul unicameral al Ucrainei, a recunoscut Republica Cecenă Icikeria ca fiind „teritoriu ocupat temporar de Rusia”.

19 oct. 2022, 08:50
Ucraina încearcă să stârnească revolte în Rusia. Parlamentul de la Kiev a recunoscut suveranitatea Ceceniei

O rezoluţie în acest sens a fost adoptată, marţi, cu voturile a 287 de deputați ucraineni, potrivit parlamentarului Iaroslav Jelezniak. Documentul adoptat de Parlamentul din Ucraina condamnă genocidul comis împotriva poporului cecen și recunoaște suveranitatea Republicii Cecene Icikeria, considerată „teritoriu ocupat temporar de Rusia ca urmare a agresiunii armate comise cu încălcarea Cartei ONU”.

Ichkeria este numele istoric al regiunii de sud a Ceceniei a Rusiei, care a fost devastată de două războaie sângeroase între trupele ruse și separatiștii ceceni după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

RBC notează că Icikeria este o entitate statală autoproclamată care a apărut după prăbușirea URSS. Președinții Icikeriei au fost Djohar Dudaev, Aslan Mashadov și Doku Umarov. Toți au fost uciși, iar republica a fost lichidată după încorporarea forțată a acesteia în cadrul Rusiei, în anul 2000.

Citește și Încă o moarte misterioasă la Moscova. Un comisar militar însărcinat cu mobilizarea în Rusia a fost găsit spânzurat

Regiunea cu majoritate musulmană este acum condusă de Ramzan Kadîrov, susținut puternic de Kremlin și care se descrie acum ca un soldat al lui Vladimir Putin.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la popoarele din Caucaz, Siberia și alte popoare indigene din Rusia să lupte împotriva mobilizării parțiale anunţate de Vladimir Putin. Potrivit liderului ucrainean, cecenii, ingușii, osetinii, cerchezii și cei din Daghestan nu trebuie să moară în războiul josnic și rușinos al Rusiei, scrie Reuters.

Citește și Reacţia Kremlinului după îndemnul lui Kadîrov ca Rusia să folosească arme nucleare de mică putere în Ucraina: „În momente dificile, emoţiile trebuie excluse”