UCRAINA: Începe campania pentru ALEGERILE prezidenţiale ANTICIPATE. Cine vine în locul lui Ianukovici

În Ucraina a început marţi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale anticipate, stabilite să se desfăşoare la 25 mai a.c., în urma destituirii preşedintelui în exerciţiu Viktor Ianukovici de către Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), în contextul unei revolte populare sângeroase, informează Interfax şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
25 feb. 2014, 08:55

Conform calendarului desfăşurării alegerilor, în perioada 25 februarie – 30 martie se pot depune candidaturile. Candidaţii pot fi desemnaţi de partide sau pot candida independent. Pentru a-şi înregistra candidatura, un candidat trebuie să facă dovada unui depozit de circa 2,5 milioane de hrivne (aproximativ 25.000 de dolari).

Rada Supremă (parlamentul unicameral) a votat la sfârşitul săptămânii trecute revenirea la Constituţia din 2004 (ce reduce prerogativele prezidenţiale în favoarea legislativului), „excluderea” lui Viktor Ianukovici de la îndatoririle sale directe de preşedinte al ţării şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate la 25 mai a.c., scrie Agerpres.  Până atunci, interimatul la funcţia supremă în stat va fi asigurat de noul preşedinte al parlamentului ucrainean Olexandr Turcinov.

Partidul Regiunilor, al preşedintelui destituit Viktor Ianukovici, şi-a anunţat luni trecerea în opoziţie. Reprezentanţii acestei formaţiuni, al cărei bazin electoral se află în sudul şi estul Ucrainei, au anunţat că vor înainta o candidatură la preşedinţie la 1 martie, după cum relatează RIA Novosti, citată de Agerpres.

Influentul guvernator al regiunii estice Harkov, Mihail Dobkin, şi-a anunţat deja disponibilitatea de a se lansa în cursa prezidenţială. O altă candidatură examinată de Partidul Regiunilor este cea a lui Serghei Tighipko, fost vicepremier şi clasat pe locul al treilea în alegerile prezidenţiale din 2010.

Liderul partidului Udar (Lovitura), Vitali Kliciko, şi-a exprimat deja dorinţa de a candida la funcţia supremă. În acelaşi timp, unul dintre conducătorii Batkivşcina (Patria), Arseni Iaţeniuk, declarase anterior că la alegerile prezidenţiale anticipate vor candida toţi cei trei lideri ai formaţiunilor parlamentare de opoziţie – Kliciko, Iaţeniuk şi preşedintele partidului naţionalist Svoboda, Oleg Tiagnibok. Potrivit Interfax, printre posibilele candidaturi se poate număra şi cea a Iuliei Timoşenko, care a fost eliberată din închisoare după ce Parlamentul a votat dezincriminarea capetelor de acuzare pe baza cărora a fost încarcerată. Nu este exclusă nici participarea unor lideri ai mişcărilor radicale, care au protestat în Piaţa Independenţei.

Până la 15 martie, Comisia electorală urmează să creeze 225 de comisii electorale de circumscripţie, în baza candidaţilor înscrişi la preşedinţie.

Moscova a dat de înţeles că nu recunoaşte noua putere de la Kiev, în timp ce UE şi SUA o invită să adere la eforturile financiare pentru a salva Ucraina de la un colaps economic. Referindu-se la noua putere ucraineană, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat luni că „unii dintre partenerii noştri occidentali consideră că aceasta este legitimă, cred că este o aberaţie să consideri ca legitim ceea ce a rezultat în urma unei revolte”..