Prima reuniune NATO-Rusia după anexarea Crimeei, desfăşurată la Bruxelles

Ambasadorii celor 28 de state membre ale NATO s-au reunit luni cu omologul lor rus pentru prima dată de la anexarea Crimeii la Rusia, anexare care a provocat puternice tensiuni între Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
02 iun. 2014, 15:52
Prima reuniune NATO-Rusia după anexarea Crimeei, desfăşurată la Bruxelles

Consiliul NATO-Rusia s-a desfăşurat luni după-amiaza, timp de două ore, la sediul Alianţei din Bruxelles, la cererea ambasadorului rus Aleksandr Gruşko, a indicat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, potrivit AFP. ‘Schimbul de opinii a fost foarte sincer’, a subliniat ea, precizând că fiecare şi-a prezentat ‘poziţia’.

Noi, toţi, trebuie să avem ca obiectiv promovarea unei soluţii care să respecte legile internaţionale, inclusiv integritatea teritorială a Ucrainei, şi care să contribuie la pacea şi securitatea euro-atlantică’, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la încheierea reuniunii, potrivit purtătoarei de cuvânt Oana Lungescu.

Această reuniune, ‘pur formală’, nu a dus la ‘luarea de decizii’, a precizat un diplomat, conform aceleiaşi agenţii de presă.

Ţinerea acestui Consiliu NATO-Rusia, un organism de consultare şi cooperare lansat în 2002, reprezintă o premieră după ce Alianţa a decis la 1 aprilie, în urma alipirii Crimeii la teritoriul rus, să suspende cooperarea practică cu Rusia, menţinând însă dialogul politic cu Moscova, notează AFP. Ambasadorul Gruşko a denunţat la acea vreme ceea ce el a numit recurgerea de către Alianţă la ‘metode ale războiului rece’.

Situaţia din Ucraina va constitui unul din subiectele reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO, care va avea loc marţi şi miercuri la Bruxelles. Miniştrii vor ‘analiza măsurile de reasigurare pentru întărirea’ apărării ţărilor est-europene apropiate de Ucraina, precum ţările baltice şi Polonia, şi ‘consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei’, a subliniat Oana Lungescu.