Ucraina nu va organiza Eurovision 2023. Ce ţară va găzdui competiţia

Kalush Orchestra, reprezentanţii Ucrainei la Eurovision 2022, au reuşit să aducă trofeul competiţiei la ei în ţară. Cu toate acestea, Ucraina se afă în imposibilitatea de a organiza concursul de anul viitor.

17 iun. 2022, 16:35
Ucraina nu va organiza Eurovision 2023. Ce ţară va găzdui competiţia

Eurovision 2023 nu va fi organizat în Ucraina, câştigătoarea din 2022. European Broadcasting Union (EBU) a anunţta, vineri, că Eurovision 2023 nu va fi organizat în ţara câştigătoare din cauza faptului că ar putea exista probleme de securitate din cauza războiului, anunţă Sky News.

Eurovision 2023 nu va fi găzduit de Ucraina

European Broadcasting Union (EBU) a transmis, într-un comunicat, că războiul din Ucraina a făcut imposibilă începerea celor 12 luni de pregătiri necesare pentru organizarea concursului de anul viitor. Drept urmare, ediția din 2023 a Eurovision ar putea fi organizată în Marea Britanie, ţara care s-a clasat pe locul doi anul acesta, transmite sursa citată.

EBU vrea să mulţumească postului UA:PBC pentru cooperarea sa deplină şi angajamentul său în explorarea tuturor scenariilor posibile în săptămânile care au trecut după victoria obţinută de Kalush Orchestra pe 14 mai la Torino şi îşi exprimă tristeţea şi dezamăgirea că ediţia de anul viitor a concursului nu poate fi organizată în Ucraina.

EBU a susţinut UA:PBC într-o gamă diversă de domenii de la începutul invaziei. Ne vom asigura că acest sprijin va continua să se manifeste pentru ca UA:PBC să poată să îşi menţină serviciile indispensabile pe care le furnizează cetăţenilor ucraineni. Ca urmare a acestei decizii şi în concordanţă cu regulamentele şi pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuţii cu grupul BBC, ca reprezentant al ţării clasate pe locul al doilea în acest an, pentru a deveni o posibilă gazdă a concursului Eurovision în 2023 în Marea Britanie. Ne vom asigura că victoria Ucrainei va fi reflectată pe deplin în show-ul de anul viitor. Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuţiile pe care le vom purta cu gazda care va fi aleasă”, precizează comunicatul publicat de EBU.

Citeste si TVR pregătește retragerea României de la Eurovision, plus acțiune în instanță împotriva EBU, după ce a fost fraudată | EXCLUSIV

Cine sunt Kalush Orchestra, câştigătorii din 2022

Kalush Orchestra au reuşit să aducă trofeul în Ucraina cu piesa „Stefania”. Formaţia de folk-rap a fost înființată în anul 2019 și a fost denumită după orașul natal al lui Oleh Psiuk, solistul trupei. Pe 17 octombrie 2019, formația a încărcat pe canalul de YouTube primul videoclip muzical, cel al piesei Ne marynui.

În același an, după lansarea unui al doilea videoclip, pentru piesa Ty honysh, trupa a semnat un contract cu Def Jam Recordings, o casă de discuri hip-hop din America.

În anul 2021, Kalush a anunțat lansarea unui proiect în paralel, care să se concentreze pe producerea de melodii ce combină hip hop-ul cu motive populare din muzica tradițională ucraineană. Așa a luat naștere Kalush Orchestra. Tot atunci, membrilor formației li s-au alăturat multi-instrumentiștii Tymofii Muzychuk și Vitalii Duzhyk.

Cântecul cu care s-au prezentat la Eurovision, Stefania, este, de fapt, un tribut adus mamei solistului.

Citeste si Eda Marcus aruncă bomba despre Eurovision 2022: „Organizatorii aveau deja punctajul nostru de vineri noapte”