Ucraina, ocupată de China fără război. 10% dintre terenurile arabile ale ţării sunt deja în proprietatea Beijingului

China a ajuns să dețină 10% din terenurile agricole ale Ucrainei, pe care le folosește pentru a-și hrăni propria populație, se arată într-o analiză The Wall Street Journal.

02 iul. 2022, 10:46
Ucraina, ocupată de China fără război. 10% dintre terenurile arabile ale ţării sunt deja în proprietatea Beijingului

Gigantul alimentar WH Group din Hong Kong a cumpărat, în 2013, Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc al Americii, și peste 146.000 de acri de teren agricol în Missouri. Tot atunci, Xinjiang Production and Construction Corps cumpăra 9% din terenul agricol al Ucrainei, celebru pentru fertilitatea lui, reprezentând 5% din teritoriul țării, printr-o concesiune pe care China a încheiat-o cu Ucraina pe 50 de ani.

Între 2011 și 2020 China și-a trecut în proprietate aproape 7 milioane de hectare de teren agricol, pe tot cuprinsul pământului. Comparativ, companiile britanice au cumpărat în total mai puțin de 2 milioane, în vreme ce americanii și japonezii au cumpărat mai puțin de 1 milion, se arată în analiza The Wall Street Journal, preluată de Rador.

Citeşte şi „China reprezintă o provocare la adresa valorilor, intereselor şi securităţii NATO”. Jens Stoltenberg anunţă noile direcţii ale Alianţei, după summit-ul de la Madrid

Soarta Ucrainei ilustrează cât de periculos este să-ți fie controlată o mare parte din teritoriu de către o altă țară. Pe de o parte Kievul ar putea fi îngrijorat de faptul că un aliat al Rusiei îi controlează pământul, pe de alta e nevoită să se teamă și că Beijingul și-ar putea retrage brusc investiția, exacerbând astfel problemele economice ale Ucrainei„, se mai arată în analiză.

Zilele trecute, secretarul general al ONU António Guterres, a tras un semnal de alarmă spunând că ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de foamete anul acesta, iar în 2023 va fi chiar mai rău.

Citeşte şi Vladimir Putin avertizează că vine o criză globală, cu creşteri de preţuri, şomaj şi lipsa alimentelor. Rusia îşi deschide piaţa pentru India şi China