Constituţia UCRAINEI din 2004, votată. Protestatarii vor ca Ianukovici să plece, să nu ajungă ca Ceauşescu

Parlamentul ucrainean a votat, vineri, cu o largă majoritate în favoarea revenirii la Constituţia adoptată în 2004, conform căreia preşedintele are mai puţine prerogative decât în Constituţia actuală. Vineri, puterea şi opoziţia semnaseră un acord menit să pună capăt crizei.

RomaniaTV.net
21 feb. 2014, 17:25

Parlamentul de la Kiev a votat pentru revenirea la Constituţia din 2004, care reduce puterile prezidenţiale în beneficiul Guvernului şi al Executivului, faţă de actualul act fundamental al ţării, care îi conferă preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici puteri sporite, unele dintre acestea fiind chiar discreţionare.

Votul privind schimbarea Constituţiei a venit după semnarea unui acord menit să pună capăt crizei politice din Ucraina între preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei. În afară de schimbarea Constituţiei, Ianukovici a promis şi formarea unui guvern de uniune naţională.

Reforma constituţională este unul dintre aspectele convenite de cele două părţi în cadrul acordului vizând reglementarea situaţiei politice viitoare din Ucraina, alături de alegeri anticipate libere şi formarea unui guvern de coaliţie.

Ianukovici a răspuns astfel unor revendicări majore ale opoziţiei, care ocupă de trei luni, zilnic, Piaţa Independenţei, cunoscută ca piaţa Maidan, în centrul capitalei ucrainene. Ele ar putea însă să nu fie considerate ca suficiente după violenţele ce s-au soldat cu aproape 80 de morţi, un nivel de violenţe inedit pentru această tânără ţară din fosta Uniune Sovietică, notează AFP, citată de Agerpres.

În emblematica Piaţă Maidan, unde între 25.000 şi 30.000 de persoane se adunaseră vineri, manifestanţii nu păreau pregătiţi pentru concesii, chiar dacă atmosfera a fost mult mai puţin tensionată decât în ajun. Oamenii spun că nu vor părăsi Maidanul atât timp cât Ianukovici nu va pleca, a declarat pentru France Presse Oleg Bukoienko, un locuitor din Kiev, în vârstă de 34 de ani. „Alegerile din decembrie nu sunt suficiente, el trebuie să plece. În caz contrar, el ar putea sfârşi ca Gaddafi sau Ceauşescu’, a adăugat Oleg Bukoienko , evocând ‘crimele comise de preşedinte’. ‘Nu cred că este vorba de decizia lui Ianukovici, aceasta i-a fost impusă de europeni. Nu se poate avea încredere în el: spune un lucru şi face altceva’, a conchis Oleg Bukoienko.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii europeni de externe au decis joi să interzică acordarea de vize şi să îngheţe conturile unor responsabili ucraineni. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut vineri guvernului şi opoziţiei din Ucraina să treacă „de la cuvinte la fapte” şi să pună în practică acordul de ieşire din criză semnat în prezenţa mediatorilor europeni.