Ucraina, pe cale să facă un pas uriaş. Zelenski este presat să ia decizia ca ţara să adopte alfabetul latin, în locul celui chirilic

O petiție pentru trecerea Ucrainei de la grafia chirilică la cea latină a fost postată luni pe site-ul biroului lui Volodimir Zelenski.

24 oct. 2022, 19:25
Ucraina, pe cale să facă un pas uriaş. Zelenski este presat să ia decizia ca ţara să adopte alfabetul latin, în locul celui chirilic

„Vă rog să luați în considerare posibilitatea de a trece alfabetul nostru ucrainean la alfabetul latin (în alfabetul englez modern). Există suficiente motive pentru o astfel de tranziție și sunt evidente. În plus, nu îmi amintesc un lucru mai relevant. moment în istoria țării noastre pentru o astfel de tranziție decât acum”, conform textului petiției de pe site-ul biroului preşedintelui Volodimir Zelenski. Petiția a fost înregistrată luni, 24 octombrie.

De această părere, de trecere la grafia latină, este oficial şi secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. „Consider că este unul dintre lucrurile fundamentale, trebuie să scăpăm de grafia chirilică și să trecem la cea latină”, a declarat acesta, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Citeşte şi Premierul lui Zelenski face un anunț teribil: „Ucrainenii ar putea rămâne fără salarii şi pensii”

În același timp, Danilov s-a pronunțat pentru studierea obligatorie a limbii engleze, începând cu instituțiile preșcolare. „Eu sunt pentru două limbi în țara noastră. Engleza trebuie să devină obligatorie. Pentru vîrstnici este greu, este altceva. Însă pentru copiii de grădiniță, școală, trebuie să fie”, a subliniat acesta.

De altfel, încă din 2018, ministerul afacerilor externe al Ucrainei din acea vreme, Pavlo Klimkin, spunea că ia în calcul analizarea posibilităţii ca în Ucraina să funcţioneze alfabetul latin, în paralel cu cel chirilic. În Ucraina locuiesc multe minorități naționale care folosesc alfabetul chirilic, precum cea rusă, bulgară și belarusă, ai căror lideri ai denunțat aceste apeluri.

Citeşte şi CBS: „Militarii americani antrenează în România pentru război cu Rusia, la câţiva km de graniţa cu Ucraina”. Divizia 101 Aeropurtată a fost desfășurată în Europa pentru prima oară în ultimii 80 de ani