Război în Ucraina. „Dacă Rusia nu este de acord cu un astfel de pas, aceasta va fi dovada că intenționează să continue să facă doar acele lucruri care distrug vieți omenești și prelungesc războiul”, a transmis Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean i-a cerut în mod repetat lui Vladimir Putin să prelungească armistițiul de Paște care expiră duminică seara.
Liderul de la Kiev a mai spus că armata rusă a încălcat încetarea focului impusă de Puțin, care a intrat în vigoare sâmbătă pentru 30 de ore, „de peste 2 000 de ori”.
Armata rusă a încălcat armistiţiul impus de Putin „de peste 2.000 de ori”, anunţă Zelenski. Liderul ucrainean propune o pauză pentru loviturile cu rază lungă de acţiune în zonele civile.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara pe reţelele sociale datele celui mai recent raport al comandantului-şef al armatei sale, Oleksandr Sîrski, care susţine că armata rusă a încălcat „de peste 2 000 de ori” încetarea focului ordonată de Putin începând de sâmbătă de la ora 18.00.
„Au existat deja 67 de atacuri ruseşti împotriva poziţiilor noastre în diferite direcţii, cu cel mai mare număr în direcţia Pokrovsk”, se arată în raport. „Au existat în total 1.355 de cazuri de bombardamente ruseşti, dintre care 713 au implicat armament greu. De asemenea, ruşii au folosit drone FPV de 673 de ori”, a arătat Zelenski, precizând că este vorba de situaţia înregistrată până duminică la ora locală 20.00..
Totuşi, raportul lui Sîrski precizează că nu au existat alerte de raid aerian duminică, iar preşedintele ucrainean spune că „acesta este un format de încetare a focului care a funcţionat”.
Ca urmare, preşedintele ucrainean propune „încetarea oricăror lovituri cu drone şi rachete cu rază lungă de acţiune asupra infrastructurii civile pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile” şi spune că ar trebui să existe şi posibilitatea unei prelungiri.
„Dacă Rusia nu este de acord cu un astfel de pas, aceasta va fi dovada că intenţionează să continue să facă doar acele lucruri care distrug vieţi omeneşti şi prelungesc războiul”, spune Zelenski, care a solicitat în mai multe rânduri lui Vladimir Putin să prelungească armistiţiul de 30 de ore dincolo de acest termen.
Totuşi, Kremlinul a anunţat că preşedintele rus nu ia în considerare acest lucru, iar armistiţiul va expira la miezul nopţii.
Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică, în prima sa reacţie după ce Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în Duminica Paştelui că nu au respectat un armistiţiu de 30 de ore propus de Vladimir Putin, că speră ca cele două părţi să ajungă la un acord în această săptămână pentru a pune capăt conflictului.„Ambele (ţări) vor începe apoi să facă afaceri mari cu Statele Unite ale Americii, care prosperă, şi vor face o avere”, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social, fără alte detalii.
Vineri, Trump a ameninţat că se va retrage din medierea conflictului, dacă nu se vor înregistra progrese rapide în cadrul discuţiilor separate pe care trimişii săi le poartă de mai multe săptămâni cu Kievul şi Moscova.
Pe de altă parte, Washingtonul şi Kievul negociază în prezent acordul cu privire la exploatarea mineralelor ucrainene, care ar trebui să fie finalizat în cursul săptămânii viitoare, au declarat oficiali ucraineni, în timp ce oficialii americani analizează modalităţi de relaxare a sancţiunilor asupra sectorului energetic al Rusiei, dacă Moscova este de acord să pună capăt războiului, au relatat anterior Reuters şi Bloomberg.
Duminică, Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că îşi continuă atacurile, în pofida armistiţiului de Paşte de 30 de ore anunţat de Vladimir Putin cu o zi înainte. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care acceptase armistiţiul anunţat de Rusia, a afirmat duminică seara că forţele ruse au încălcat armistiţiul „de peste 2.000 de ori” de la începutul zilei, subliniind însă că nu au efectuat, totuşi, niciun raid aerian duminică. În acest context, el a lansat ideea unei prelungiri cu 30 de zile a armistiţiului pentru atacurile cu drone şi rachete cu rază lungă de acţiune împotriva infrastructurii civile. Zelenski semnalase anterior „operaţiuni ruseşti” în sectoarele Pokrovsk şi Siversk de pe frontul de est, criticând armata rusă pentru că „a continuat să utilizeze arme grele”.
De partea rusă, Ministerul Apărării a raportat încercări nereuşite ale soldaţilor ucraineni „de a ataca poziţiile ruseşti” în sectoarele Suha Balka şi Bagatîr din regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Autorităţile ruse s-au referit, de asemenea, la acţiuni militare ucrainene împotriva regiunilor de frontieră ruse Briansk, Kursk şi Belgorod, în care „civili au fost ucişi sau răniţi”.
În ceea ce priveşte încetarea focului, care a expirat la ora 21:00 GMT (24.00, ora locală), purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiilor de presă ruse că Vladimir Putin „nu a dat niciun ordin” pentru prelungirea acestuia.
În tot acest timp, Donald Trump nu a comentat nimic despre armistiţiul anunţat de Moscova sâmbătă şi despre ce a urmat ulterior.
Iar aceste acuzaţii încrucişate ale părţilor beligerante demonstrează dificultatea de a impune chiar şi o scurtă încetare a ostilităţilor la mai bine de trei ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Armistiţiul din acest weekend a fost anunţat în momentul în care Rusia susţine că a recucerit aproape tot – 99,5% – din teritoriul pe care ucrainenii îl ocupaseră în regiunea rusă Kursk în vara anului 2024, ceea ce ar plasa din nou întregul front pe teritoriul ucrainean.