Ucraina se teme de o invazie din Belarus. Şi Lituania ia în serios amenințările Rusiei

Regiunea Liov din vestul Ucrainei se pregătește pentru o posibilă invazie din Belarus. De asemenea, Lituania este tot mai des amenințată de Kremlin, motiv pentru care Parlamentul de la Vilnius a luat decizia de a sista importurile de gaze de la ruși.

28 iun. 2022, 23:01
Ucraina se teme de o invazie din Belarus. Şi Lituania ia în serios amenințările Rusiei

Război în Ucraina. Regiunea Liov din vestul Ucrainei se pregătește pentru o posibilă invazie din Belarus, a anunțat șeful adjunct al armatei ucrainene, Andriy Godyk.

Acesta a declarat că în regiune se construiesc rețele suplimentare de inginerie și apărare.

De asemenea, Godyk a îndemnat locuitorii să fie pregătiți pentru o creștere a numărului de rachete care ar putea lovi zona și lovituri aeriene.

Război în Ucraina. Lituania ia în serios amenințările Rusiei. Decizie radicală a Parlamentului de la Vilnius

Lituania este tot mai des amenințată de Kremlin, motiv pentru care Parlamentul de la Vilnius a luat decizia de a sista importurile de gaze de la ruși.

În unanimitate, Parlamentul lituanian a adoptat amendamentele prin care s-a interzis accesul furnizorilor din ţări considerate o ameninţare la adresa siguranţei naţionale la sistemul lituanian de transport al gazelor. De asemenea, ei nu vor putea folosi terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Klaipeda.

Două persoane decedate şi peste 60 rămase sub dărâmături după ce Rusia a bombardat o şcoală din Lugansk GALERIE FOTO
Excepţiile se aplică doar furnizorilor care transportă gaze via Lituania spre Kaliningrad, enclava Rusiei.

Conform ministrului lituanian al Energiei, Dainius Kreivys, reglementările au ca obiectiv implementarea de jure a embargoului privind gazele: „Avem nevoie de această lege pentru a o menţine pe termen nelimitat”.

Conform datelor Parlamentului de la Vilnius, Lituania achiziţiona anual din Rusia petrol, gaze şi electricitate în valoare de trei miliarde de euro.

Planurile republicilor baltice de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti au fost accelerate ca urmare a invaziei din Ucraina şi a ameninţărilor Moscovei privind sistarea furnizării, ca răspuns la sancţiuni.

Război în Ucraina. Statele Unite impun noi sancţiuni Rusiei care vizează importurile de aur rusesc şi industria de apărare

Statele Unite au impus marţi, sancţiuni, asupra a peste 100 de entităţi şi persoane şi au interzis noile importuri de aur din Rusia, acţionând potrivit angajamentelor luate de liderii Grupului celor Şapte (G7) săptămâna aceasta de a pedepsi în continuare Moscova pentru invazia sa în Ucraina, relatează Reuters.

Zelenski anunţă că Putin a tras cu 2800 de rachete de croazieră: Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat că a impus sancţiuni asupra a 70 de entităţi, dintre care multe sunt esenţiale pentru baza industrială de apărare a Rusiei, precum şi împotriva a 29 de persoane, într-un efort de a împiedica capacitatea Rusiei de a dezvolta şi desfăşura arme şi tehnologie.

Decizia SUA îngheaţă toate bunurile americane ale entităţilor vizate şi, în general, interzice americanilor să se ocupe de ele.

”Luarea în vizor a industriei de apărare a Rusiei va afecta capacităţile lui Putin şi va împiedica şi mai mult războiul său împotriva Ucrainei, care a fost deja afectată din cauza moralului scăzut, a lanţurilor de aprovizionare întrerupte şi a eşecurilor logistice”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

De asemenea, au fost impuse noi sancţiuni împotriva Rostec, agenţia rusă aerospaţială şi de apărare. Trezoreria a precizat că ”umbrela de management a Rostec include peste 800 de entităţi dintr-o gamă largă de sectoare” şi că toate entităţile deţinute în proporţie de 50% sau mai mult, direct sau indirect de Rostec sunt blocate.

Compania aerospaţială şi de apărare rusă United Aircraft Corporation (UAC) a fost sancţionată pentru a ”slăbi capacitatea Rusiei de a-şi continua atacul aerian asupra Ucrainei”, potrivit Departamentului Trezoreriei.