Ucraina SUSPENDĂ în TOTALITATE cooperarea MILITARĂ cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a interzis orice fel de cooperare cu Rusia în domeniul militar, a declarat luni seara prim-vicepremierul Vitali Iarioma, într-o intervenţie la postul de televiziune ICTV, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
17 iun. 2014, 12:30
Ucraina SUSPENDĂ în TOTALITATE cooperarea MILITARĂ cu Rusia

‘La reuniunea de luni a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, preşedintele a interzis categoric cooperarea militară cu Rusia’, a afirmat înaltul oficial ucrainean, subliniind că ‘din această zi, noi suspendăm întreaga cooperare cu industria militară rusă’.

Iarioma a evocat în acest context decretul emis anterior de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov privind încetarea cooperării în domeniul militar cu Moscova din punctul de vedere al executării comenzilor de arme şi armament şi furnizării acestora către Rusia.

Cu toate acestea, oficial era permisă cooperarea cu Rusia în ceea ce priveşte fabricarea de produse cu dublă utilizare, cum ar fi cum ar fi motoarele de elicoptere, care pot fi utilizate atât în scopuri militare, cât şi civile.

Citeşte şi Ucraina îşi DELIMITEAZĂ unilateral GRANIŢA cu Rusia. Poroşenko cere alegeri PARLAMENTARE ANTICIPATE

Moscova a reacţionat imediat, declarând că suspendarea cooperării va afecta în primul rând industria de apărare ucraineană. ‘Poroşenko a interzis cooperarea cu Rusia în domeniul industriei militare. Cam târziu. Ministerul rus al Industriei a propus un plan privind înlocuirea completă a importurilor din Ucraina’, scrie vicepremierul Dmitri Rogozin pe contul său de Twitter.

Anterior, Rogozin – care răspunde de complexul militar-industrial în guvernul rus – declarase că acest proiect va fi finalizat către sfârşitul anului 2014. Industria militară a Rusiei ar putea să înlocuiască în totalitate în termen de doi ani şi jumătate echipamentele fabricate de Ucraina pentru complexul militar-industrial rus, susţine el.