Ucraina trimite tancuri pe aeroportul din Doneţk

Armata ucraineană a anunţat duminică respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor proruşi pe aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei. De cealaltă parte, Moscova a acuzat Kievul că a refuzat o nouă mediere.

18 ian. 2015, 21:16
Ucraina trimite tancuri pe aeroportul din Doneţk

După două zile de lupte violente în estul Ucrainei, presiunea rebeliunii proruse asupra poziţiilor ucrainene de pe aeroportul din Doneţk a devenit extrem de puternică. Armata ucraineană a respins sâmbătă seara cel puţin zece tancuri pentru a deschide un culoar şi pentru a permite sosirea de întăriri, precum şi evacuarea unor victime, informează Mediafax.

Forţele ucrainene au „curăţat aproape în întregime incinta aeroportului”, s-a felicitat duminică purtătorul de cuvânt al armatei, Andrii Lîsenko. Trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilită prin acordurile de pace de la Minsk. Prin urmare, această operaţiune „nu este o încălcare a armistiţiului” instituit la începutul lui decembrie, a dat asigurări el.

Acest contraatac a fost urmat de tiruri de artilerie care au fost auzite în cursul întregii nopţi de sâmbătă spre duminică până în centrul oraşului Donţek şi s-au intensificat dimineaţa devreme, potrivit unor jurnalişti ai AFP prezenţi la faţa locului.

Potrivit autorităţilor separatiste şi ucrainene, trei militri şi cel puţin zece civili au fost ucişi în regiunea Doneţk. Alte 31 de persoane au fost rănite. Bombardamentele au atins mai multe cartiere de locuinţe din Doneţk, unde mai multe magazine au rămas închise duminică.

Preşedintele „republicii” autoproclamate Doneţk Aleksandr Zaharcenko a afirmat că această ripostă este „o tentativă a Kievului de a relansa războiul”.

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia, acuzată de Ucraina şi de Occident de susţinerea rebelilor, acuzaţie negată de Moscova, s-a declarat „extrem de preocupată de evoluţia situaţiei”.

Liderii ruşi au „făcut constant eforturi de mediere” în ultimele zile, a subliniat Dmitri Peskov, anunţând că Vladimir Putin a trimis în cursul nopţii de joi spre vineri o scrisoare preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko cu „un plan concret pentru retragerea artileriei grele”.

„Din păcate, partea ucraineană a respins planul”, a continuat Peskov.

„Partea rusă este pregătită să facă uz de influenţa sa asupra rebelilor pentru a-i convinge să accepte o astfel de opţiune cu scopul de a evita producerea de victime civile”, a adăugat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Dar „aeroportul din Doneţk trebuie să fie plasat sub controlul rebelilor în virtutea acordurilor de la Minsk” semnate în septembrie, a adăgat diplomaţia rusă, făcând apel la „o încetare completă a ostilităţilor”.

La Kiev şi în mai multe mari oraşe din ţară, mii de ucraineni s-au adunat pentru a aduce omagii celor peste 4.800 victime ale conflictului din estul Ucrainei.

În capitală, manifestanţii au defilat în centrul oraşului, după care s-au adunat în Piaţa Independenţei, în prezenţa preşedintelui Petro Poroşenko, a premierului Arseni Iaţeniuk şi a mai multor lideri religioşi.

„Vom învinge. Va fi pace în Ucraina. Ocupantul va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean”, a declarat în faţa mulţimii preşedintele Poroşenko.


loading...