UCRAINA: Ucraina: Băncile LIMITEAZĂ valoarea retragerilor de NUMERAR de la bancomate

Turbulenţele de la Kiev au determinat băncile să limiteze valoarea retragerilor de numerar de la bancomate, ele susţinând că este o măsură de securitate temporară din cauza unui atac cibernetic, transmite Dow Jones Newswires, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
25 feb. 2014, 11:30
UCRAINA: Ucraina: Băncile LIMITEAZĂ valoarea retragerilor de NUMERAR de la bancomate

Ţinând cont că hryvna ucraineană deja a coborât la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată şi s-ar putea deprecia suplimentar, limitările de la bancomate ar putea fi o încercare de a încetini deprecierea.

Sucursalele VTB, a doua bancă rusă, au stabilit o limită zilnică de 2.000 de hryvne (223 dolari) ce poate fi retrasă de la bancomatele de pe teritoriul Ucrainei. Divizia UniCredit din Ucraina a stabilit o limită zilnică de 1.500 de hryvne ce poate fi retrasă de la bancomate.

Aceste limitări au fost implementate în urma majorării cererii pentru dolari şi euro, deoarece persoanele fizice şi juridice din Ucraina încearcă să evite riscurile legate de deprecierea monedei naţionale.

Citeşte şi Americanii au un BANCOMAT-MINUNE: CERI 20 de dolari şi îţi dă 50 de DOLARI

„Limitarea retragerilor de numerar este o încercare de a tempera cererea pentru valută. Dar nu credem că astfel se va stopa deprecierea hryvnnei. Rezervele Băncii centrale a Ucrainei scad şi va trebui să se concentreze mai degrabă pe nivelul datoriei externe decât pe rata de schimb”, a explicat economistul Vladimir Osakovsky, de la Bank of America, în Moscova, potrivit Agerpres.

Turbulenţele de la Kiev au determinat banca rusească de stat Sberbank să stopeze creditarea către persoanele fizice din Ucraina, la mai puţin de un an de când a deschis 50 de sucursale în această ţară, a anunţat, duminică, şeful băncii, Herman Gref.