Ucraina: UE exclude sancţiuni pentru moment, dar ameninţarea rămâne

Miniştrii de externe din statele membre ale UE, reuniţi luni la Bruxelles, au exclus pentru moment impunerea de sancţiuni regimului de la Kiev, reafirmând însă că eventualitatea unei astfel de măsuri rămâne în cazul în care situaţia în fosta republică sovietică se va deteriora, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
10 feb. 2014, 20:03
Ucraina: UE exclude sancţiuni pentru moment, dar ameninţarea rămâne

‘Noi suntem de acord asupra faptului că nu este necesar, deocamdată, să se ia o decizie privind impunerea de sancţiuni‘, a declarat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, la încheierea întâlnirii de la Bruxelles, după cum relatează AFP.

‘Dar, dacă vom vedea că (preşedintele Viktor) Ianukovici şi puterea sa blochează dialogul, va trebui să evocăm sancţiuni‘, a precizat el.

În concluziile reuniunii lor, miniştrii subliniază, totodată, că UE va continua ‘să urmărească cu foarte mare îngrijorare criza politică din Ucraina’ şi ‘va fi gata să răspundă rapid în cazul în care situaţia se va deteriora’.

Şefii diplomaţiilor din UE au insistat, de asemenea, asupra necesităţii formării ‘unui nou guvern unitar’ care să fie în măsură să procedeze ‘la reforme constituţionale pentru a da mai multă putere parlamentului şi pentru a pregăti alegeri corecte şi libere’.

În acest scop, ‘UE este gata să continue eforturile sale pentru a ajuta Ucraina, împreună cu comunitatea şi instituţiile internaţionale’, precum FMI, mai indică textul declaraţiei.