Ucraina vrea arme, nu şi trupe, din partea NATO

Ucraina şi-ar dori să primească arme de la NATO, însă nu aşteaptă de la Alianţă să trimită trupe care să lupte cu separatiştii proruşi alături de armata sa, a afirmat vineri ambasadorul său la blocul militar, transmite AFP.

29 aug. 2014, 16:00
Ucraina vrea arme, nu şi trupe, din partea NATO

‘Avem nevoie de ajutor suplimentar, inclusiv militar. Este clar că NATO nu poate să ne ajute cu trupe, şi nu aşteptăm acest lucru (…)‘, a declarat Igor Dolhov, şeful delegaţiei ucrainene la NATO, după o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina.

‘Nu luăm în considerare acest lucru ca opţiune pentru moment’, a adăugat el. ‘Putem să ne asigurăm propria protecţie, însă avem nevoie de ajutor’ de la Aliaţi ‘pentru a opri agresiunea’ Rusiei şi ‘pentru a-i cere preşedintelui (Vladimir) Putin să facă pace’.

Statele membre ale NATO nu au furnizat, ‘din păcate’, arme Ucrainei, şi-a exprimat regretul Dolhov. ‘Vrem arme’, a insistat el.

La Summitul NATO de la 4 şi 5 septembrie din Ţara Galilor, crearea a patru fonduri de susţinere ar urma să fie decisă în timpul unei reuniuni la care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko va fi prezent. Dolhov şi-a exprimat speranţa că reuniunea va oferi ‘rezultate practice’. ‘În ceea ce priveşte logistica, nu avem nevoie doar de consiliere, ci şi de lucruri concrete cum ar fi, spre exemplu, calculatoare’, a spus el.

Cele 28 de state membre ale NATO s-au reunit de urgenţă vineri dimineaţă în legătură cu situaţia din Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică a evaluat joi la ‘peste 1.000’ numărul soldaţilor ruşi care luptă în estul Ucrainei alături de separatişti şi la 20.000 numărul celor masaţi de-a lungul frontierei.

Ambasadorii s-au reunit apoi cu omologul lor ucrainean, la puţin timp după anunţul premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk privind un proiect de lege destinat să anuleze statutul de nonapartenenţă a Ucrainei la blocuri internaţionale şi să revină pe calea aderării la NATO.