UDMR ar putea fi interzis, prin lege. PSD a anunțat decizia: „E un ONG toxic, șovin și extremist!”

UDMR ar putea fi interzis, potrivit unui proiect de lege elaborat de PSD. Prin intermediul acestei inițiative, formațiunea lui Kelemen Hunor ar urma să fie nevoită să renunțe la statutul „privilegiat" de „ONG parlamentar". Practic, ONG-ul va fi desființat, iar etnicii maghiari vor fi nevoiți să-și înființeze partid, ori să accepe calitatea de minoritate, precum cea a armenilor sau a romilor.

21 iun. 2023, 17:05
UDMR ar putea fi interzis, prin lege. PSD a anunțat decizia: „E un ONG toxic, șovin și extremist!”

Continuă scandalul dintre PSD și UDMR. După ce Kelemen Hunor s-a plâns că ONG-ul pe care-l conduce a fost „împins” să iasă din schemă, un cunoscut deputat social-democrat a avut o poziție răspicată.

Radu Cristescu a anunțat miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că va elabora împreună cu colegii juriști un proiect de lege care să oblige UDMR-ul să devină partid politic, fie să se mulțumească cu calitatea de organizație ce reprezintă minoritățile, deci să beneficieze de un singur mandat parlamentar, la fel ca celelalte minorități etnice.

În opinia lui Radu Cristescu, UDMR este un partid care comite o mulțime de abuzuri.

„A VENIT VREMEA SĂ STOPĂM ABUZURILE UDMR PRIN LEGE! De ani de zile, UDMR, cu al ei statut de ONG, face jocuri politice mari fără a avea și obligațiile partidelor politice.

De ani de zile, UDMR primește bani grei de la buget în calitate de ONG, ceea ce, spun liderii ei, îi scutește de obligația de a da socoteală, transparent, despre cheltuirea banilor. Și vorbim de multe milioane de euro anual”, a declarat Radu Cristescu.

Deputatul PSD crede că UDMR funcționează în afara legii fundamentale.

„De ani de zile, UDMR nu se simte obligată să arboreze drapelul României pe sediile sale, susținînd că nu e partid. De ani de zile, UDMR are cam de două ori mai mulți parlamentari (vreo 30 în prezent) decît toate celelalte minorități la un loc.

Romii sunt mult mai mulți decît maghiarii, în România; e corect să aibă un singur reprezentant? Ori poate maghiarii sunt o minoritate de elită în raport cu celelalte?”, a continuat Cristescu.

UDMR, acuzat de PSD de extremism și șantaj politic

Fostul partener de guvernare al PSD, în repetate rânduri, este „un ONG toxic, șovin, extremist și antiromânesc”.

„Adevărul e că UDMR e în afara Constituției, nu este partid politic, nu apare în Registrul partidelor politice, dar e tolerată să participe ilegal la toate rîndurile de alegeri. UDMR e singurul partid care deține un soi de green card politic, o dispensă unică, imorală și ilegală.

Acest ONG toxic, șovin, extremist, antiromânesc, specializat în șantaj politic de nivel înalt, și care militează pentru separatism teritorial, trebuia scos demult în afara legii pentru acțiunile sale, inclusiv susținerea îndîrjită pentru teroriști condamnați de justiție”, a adăugat Radu Cristescu.

PSD-iștii au început elaborarea proiectului de lege „cu dedicație” pentru UDMR.

„Dacă asta nu se poate, atunci trebuie făcut măcar altceva: să fie obligată să renunțe la statutul de struțo-cămilă și să devină partid politic cu acte în regulă. Ajunge cu privilegiile, ajunge cu pomana de la stat – sau de la state, că suge bani grei și de la Budapesta – ajunge cu victimizarea permanentă!

Anunț public, în consecință, că voi demara elaborarea, în parteneriat cu mai mulți colegi juriști, a unui proiect de lege care să modifice cîteva legi actuale, de la cea a partidelor la cele ale alegerilor și care va pune capăt răsfățului politic al UDMR, de pe urma căruia lideri ai Uniunii au ajuns miliardari, în timp ce maghiarii pe care pretind că-i reprezintă au sărăcit și au tot sărăcit de la un ciclu parlamentar la altul!

Vom obliga UDMR să devină partid politic și să joace după aceleași reguli valabile pentru toți! Ori dacă nu le convine, să aibă statutul strict al celorlalte minorități, adică un singur deputat în Parlament.

Vom elimina regula necinstită a celor 20% voturi obținute în doar 4 județe care permite accesul lesnicios în Parlament. Și orice alt avantaj din stirpea celor pe care ONG-ul păstorit din umbră de Viktor Orban și le-a asigurat, prin șantaj politic, de la înființare pînă azi!”, a precizat deputatul.

Între timp, UDMR a legat o alianță cu mai multe partide din opoziție: USR și FD. UDMR a avertizat că este pregătit să lupte împotriva PSD+PNL, dar și a partidului AUR. Hunor se teme că formațiunea lui George Simion va ajunge la guvernare.